Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livlig bokkaféverksamhet på Malungs finnmark efter att kommunen stängde biblioteksfilial

 Besvikelsen var stor hos bygdens befolkning, att också den lilla boklåda i kommunal regi i den sedan ett antal år nedlagda skolan i Tyngsjö, inte längre fick vara kvar.
Men det finns handlingskraft i bygden befolkning. Man startade en insamling av böcker och filmer och började bygga upp ett nytt lokalt litet bibliotek.

Annons
När kommunen stängde biblioteksfilialen i Tyngsjö, startade byborna ett i egen regi.

Drygt ett år har gått sedan Malungs kommun stängde sin biblioteksfilial på finnmarken och hämtade en del av bokbeståndet tillbaka till centralorten. Man startade en insamling av böcker och filmer och började bygga upp ett nytt lokalt litet bibliotek. Bok- och filmbeståndet ökar både genom att privata skänker böcker och filmer, samt att också centralbiblioteket ansvarar för ett visst tillskott och utbyte.

Man startade en verksamhet som benämns bokkafé och som under året har hållits ett stort antal gånger. Besökarna är välkomna oavsett ärende att låna en bok eller bara att sitta ner och ha ett samtal och ett möte med andra människor. Verksamheten har fallit mycket väl ut och är mycket uppskattad.

Bokkaféet i Tyngsjö gamla skola har blivit en populär samlingspunkt för folket i bygden.

Under torsdagen var det dags för ännu ett bokkafé och det öppnade redan klockan elva och besökare strömmade till, drack kaffe, samtalade om allehanda frågor som hör livet till, samt bläddrade i böcker och plockade i bokhyllorna.

Bokkaféet och boklådan finns i den nedlagda skolan i Tyngsjö, som har utsetts till en av kommunens servicepunkter. Det är ett centrum för olika aktiviteter och samhällsservice, som då kommer människorna fysiskt närmare, än resan till centralorten Malung innebär. Bokkaféet och bokutlåningen ersätter inte, den komplimenterar det kulturella utbudet

När bokkaféet stängde på torsdagseftermiddagen dröjde det inte många timmar förrän det var dags att öppna skolan igen. Då var det fågelskådarträff. Det var första mötet i en serie på fyra till fem träffar och som anordnas av Bygdegårdsföreningen i byn. Man hade inbjudit Börje Dahlén från Malung, en sedan många år mycket välkänd profil i bland annat fågelskådarkretsar. Börje är också sakkunnig och kontaktperson i frågor rörande kungsörn i denna del av landet.

Redan långt innan Börje hade startat sitt föredrag hade åhörare och intresserade samlats i lokalen och bänkat sig på de utställda stolarna. Börje berättade pedagogisk om olika arter inom finkar och mesar och visade ljusbilder och kursdeltagarna var på bettet med både frågor och egna berättelser, från iakttagelser vid vinterns fågelbord eller från utflykter i naturen.

Intresset är stort på Finnmarken att lära sig mer om fåglar.

Tanken var att hålla kursen som studiecirkel, men på grund av det stora intresset så blev formen föredrag med dialog, vilket slog mycket väl ut. Efter halva tiden serverades kaffe och sedan var det dags att fortsätta tills kvällens mål var nått, vilken avslutades med att tidpunkt för nästa träff bestämdes.

Som nämnts var intresset mycket stort och livliga samtal uppstod kring frågor runt fåglar, deras utseende, läten och matvanor, för att nämna några återkommande samtalsämnen. På något sätt manifesterade kvällens fågelträff, en sorts förlängd förklaring till varuhusens pallstaplar med solrosfrön och annan fågelmat, som ofta återfinns utanför och innanför entréerna denna årstid.

Både dagens bokkafé och kvällens fågelkurs berättar en hel del om hur en liten by i en glesbefolkad kommun, där mycket av service och utbud centraliserats, med stort intresse och energi kan skapa meningsfullhet och trivsel genom eget engagemang.

 Åke Rosén

Börje Dahlén från Malung är den som håller i fågelskådarkursen.

Mer läsning

Annons