Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet leker för Allis

Annons

Det är söndag och en stor dag för goldentiken Allis och hennes familj. Hon ska på sitt livs första utställning i Sörbo utanför Borlänge. Och det går bättre än någon i familjen vågat drömma om
Det är mycket nerver med i spelet, men Allis är sin vana trogen lugn och trygg. Efter en stressig morgon därhemma anländer hon och familjen till Sörbostugan i god tid innan utställningen börjar.

Här är hundar överallt och Allis blir väldigt uppspelt till att börja med. Men det lägger sig snart när det vankas fika och hon får äta smörgås med matte Inger.

- Allis tigger så fint, så jag tycker gott hon kan få en smakbit när jag äter både hemma vid bordet och här ute i gröngräset, säger Inger.

När Allis i nästa stund slurpar vatten ur grannhundens stora skål går det upp för Inger att hon glömt hennes vattenskål hemma. Det gör nu inget för Allis dricker med glädje vatten ur en vanlig plastmugg.

Timme på timme går med golden retrievrar som visar upp sig, bedöms och får rosetter. De flesta har varit på utställning förut medan Allis bara har ringtränat några få gånger på kurs.

Så visst pirrar det lite i magen på matte Inger när nummer 27 Allis ropas upp tillsammans med sina medtävlare i juniorklassen. Efter tre timmars väntan är det äntligen dags!

Än pirrigare blir det när ägarna visat upp sig med sina hundar och domaren Kerstin Persson från Åmål börjar titta närmare på var och en.

Spänningen stiger ytterligare när sedan den ena efter den andra får lämna ringen så att det snart bara återstår tre tikar.

Det betyder att Allis sämst kan bli trea i sin klass. Men ganska snart utses också tredjepristagaren och kvar står Allis och en hund till. Till råga på allt hennes egen syster Alice från Donshellas Kennel i Vikmanshyttan.

Nu tar domaren Kerstin Persson sig en lång funderare. Hon väger noga in hur hundarna presenterats, hur de uppför sig och hur de överensstämmer med rasstandarden.

En stund senare har domaren bestämt sig. Allis syster får andrapriset och Allis utropas som segrare i sin klass. Första gången hon visar upp sig och blir bedömd!

- Jätteroligt, jag är faktiskt skakis än, erkänner matte Inger när hon och Allis återförenas med husse Tommy, lillmatte Evelina och hennes kompis Julia.

Det här var mer än matte Inger vågat hoppas på, då hon visste att de flesta andra ställt ut sina hundar som valpar och hade vanan inne.

- Nu är det inte hela världen vad domarna tycker, huvudsaken är att Allis är frisk och kry, konstatera hon.

Men för barnens del, lillmatte Evelina och hennes kompis Julia, hoppades hon att Allis skulle få en rosett med sig hem. Nu blev det mer än så. Hon fick hon två!

Och när alla vinnande tikar i samtliga klasser senare på dagen möttes lyckades Allis faktiskt kamma hem ett fjärdepris.

En glädjens dag som gav mersmak. Den 18 juni är det dags igen. Då arrangeras en stor officiell utställning i Avesta och då ska Allis vara med!

-Den här första utställningen var en mindre, som arrangerades av rasklubben, men jag tyckte det kändes bra att börja så, säger matte Inger.

Nu ser hon fram emot en lång skön sommar med Allis och kanske någon svampletarkurs till hösten.

- Sedan funderar jag lite på agility, som jag tror ska passa Allis. Fast nu har vi kursat flera gånger i veckan hela våren, så det blir skönt för oss båda att få sommarlov, fortsätter matte Inger.

Med den här första utställningsdagen avslutar vi Hundskolan, där tidningen följt Allis under hennes första år med familjen Gesar-Lobell på Karlsviks gård utanför Falun.

Matte Inger Lobell som haft och fortfarande har huvudansvaret för Allis tycker det gått bättre och varit lättare än hon trott att fostra en valp.

- Men så har vi fått en hund som är så otroligt följsam och lättlärd att jag inte tror hon är representativ för rasen, säger matte Inger och tillägger.

- Allis var rumsren på tre dagar, har aldrig haft några problem att åka bil, har hela tiden varit frisk och kry och snabbt lärt sig komma direkt på inkallning. Nästan för bra för att vara sant!

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons