Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet är inte bara idrott

Annons

De vill bara inte hänga ut sig i alla möjliga och löjliga sammanhang - det är ju trots allt just idrott de sysslar med. Och vore det inte för att de flyger över häckar så att hela Sverige får gåshud av stolthet så skulle de väl inte hamna i intervjustolen gång efter annan. Med mediauppbåd kommer kändisskap. Men inbjudningarna till festfixarnas premiärpartyn åker rakt ner i soptunnan.

- Ja, de trillar in lite titt som tätt, säger Jenny.

Någon gång har de tackat ja till någon biopremiär, men att frottera sig med kändisar är inget som lockar Faluns mest kända tvillingpar.

- Det är ju roligare att gå på bio med sina kompisar, säger Sanna.

- Och det är ju rätt löjligt - varför ska man åka till Stockholm och gå på bio när det finns bio i Falun?

För Falun är ändå hemma. Trots att Sanna och Jenny sedan ett år tillbaka studerar och tränar i Champaign, Illinois, känner de sig inte som några Champaignbor.

- Snarare som campusbor, suckar Jenny.

Tiden räcker inte till mycket annat än studier, träning och tävling. Universitetet ligger på gångavstånd mitt emellan de hopväxta städerna Champaign och Urbana, men stadsbesöken är ganska sällsynta.

Och när det väl blir av är det inte helt lätt att hitta något centrum.

- Det finns ju ingen stadskärna! Det kan jag sakna, säger Sanna.

Allt är utspritt över det platta landskapet, som domineras av - majsfält.

- Jag är så trött på majsfält. Cornfields. När folk frågar hur Sverige är berättar vi om berg och dalar, och sjöar som man kan bada i, säger Sanna och får medhåll från Jenny:

- Där finns det bara dammar. Som är till för majsfälten.

Susanna och Jenny Kallur är inte de enda svenskarna på universitetet i Champaign.

- Det är ungefär åtta-tio svenskar till som studerar där. De flesta är lite äldre och doktorerar. Vi har ätit lunch ihop varje torsdag under hösten, och så avslutade vi med att göra julbord.

Sanna och Jenny föddes visserligen i USA, och tillbringade sina första fem levnadsår där, då pappa Anders var hockeyproffs i New York Islanders. Men det minns de ingenting av. Nu är USA och amerikanerna en ny upplevelse.

- Jag trodde nog de visste mer om världen. När vi skulle hem till Sverige i somras sa en i brottarlaget att han skulle till Skottland, så han tyckte vi kunde ta bilen och svänga förbi någon gång, säger Jenny.

- När vi säger att vi kommer från Sverige säger de att vi gör god choklad, och det gör vi ju i och för sig, men de tror förstås att vi är från Schweiz, säger Sanna.

Nu är det idrott som gäller, men hur blir det sedan?

- Det funderar jag ganska mycket på. Men jag vill olika saker varenda dag, säger Sanna, som studerar pre-advertising - en sorts förberedelse för högre studier i marknadsföring.

- Man vill ju studera i alla fall. Men jag vet inte vad jag vill jobba med, säger Jenny, som denna termin ska ägna sig åt muntlig franska.

- Men det amerikanska uttalet av franskan är lite si och så...

Idrotten är som sagt det centrala i livet just nu, men eftersom vi inte skulle tala om det övertalas Sanna att önska sig ett annat yrke:

- Att läsa marknadsföring kan ju vara bra om man vill starta eget. Ett riktigt mysigt fik skulle jag vilja ha.

Just på fikfronten ligger Champaign bra till, hävdar systrarna unisont. Nattöppna kaféer finns det gott om.

- Det är perfekt när man är uppe och pluggar sent och behöver lite kaffe för att hålla sig vaken, säger Sanna.

Den lilla fritid som blir över efter de dagliga träningspassen, föreläsningarna och kvällspluggandet ägnas mest åt att ta det lugnt och träffa kompisar.

- Vi brukar gå på bio. Spy game var bra och Ocean's eleven var sådär, kommer Jenny och Sanna överens om.

Nu i kväll väntar dock nöjen av annat slag. Då klär Jenny och Sanna upp sig för att gå på idrottsgalan, som sänds i SVT. Susanna är nominerad som bästa nykomling.

Och i morgon lyfter planet som tar dem tillbaka till träning, tävling och studier.

- Det känns lite både och. Det har varit skönt att vara hemma på jullov, men det ska bli kul att komma tillbaka också. Den 26 januari är första tävlingen, säger Jenny.

För Sanna innebär det också att återgå till den vanliga morgonrutinen, som sitter i ryggraden:

- Jag måste kolla mailen, Falu-Kuriren och Aftonbladet på nätet. Det är lite som ett tvångsbeteende.

Mer läsning

Annons