Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Live Earth-gala svepte över jorden

Annons

Under 22 timmar bars budskapet jorden runt av några av världens främsta popartister: Rädda vår planet undan klimathotet.

Live Earth-galan avslutades på stranden Copacabana i Rio och på en fotbollsarena i New Jersey.

När strålkastarna släcktes på lördagskvällen hade nästan ett dygn gått sedan galan inleddes i Sydney i Australien. Konserterna följde som ett pärlband allteftersom jorden roterade: Tokyo, Shanghai, Hamburg, London, Johannesburg, New York, Washington och Rio de Janeiro.

Dessutom ordnades 7|000 mindre evenemang över sju kontinenter, till och med på Antarktis, där ett amatörband spelade på en brittisk forskningsstation. Syftet var att öka medvetenheten om klimathotet.

Frontfiguren och USA:s förre vicepresident Al Gore framträdde på Giants Stadium i New Jersey, på en scen gjord av återanvända bildäck. Med handen höjd avlade Gore ett sjupunktslöfte att minska sin egen negativa påverkan på klimatet och öka trycket på politiker att vidta åtgärder. Han manade publiken att följa hans exempel.

Popstjärnan Madonna avslutade konserten på Wembley i London med bland andra Hey You, som skrivits speciellt för Live Earth. Hon tackade Gore för att ha "väckt världen med den larmsignal den så desperat behöver och för att ha startat en lavin av medvetenhet om att tiden håller på att rinna ut".

Totalt två miljarder människor förväntades personligen eller via olika medier ta del av konserterna där artister som The Police, Red Hot Chili Peppers, Lenny Kravitz, Duran Duran, Jon Bon Jovi, Shakira och Snoop Dogg och många andra deltog.

Det världsomspännande evenemanget har dock fått viss kritik. Frågor har ställts om hur mycket konserterna och artisternas flygresor har smutsat ner.

TT

Mer läsning

Annons