Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liv i gruvan även i år

Annons

Det är redan den 5 juni som Anders Jakobsson ser till att det blir musik i Malungsgruvan. Gäster den här gången är gruppen Östen med resten, som kommer att bjuda på underhållning och show. Som vanligt hålls konserten utomhus och som vanligt uppmanas publiken att ta med egna stolar. Regnkläder kanske inte behövs, eftersom Östen och grabbarna brukar sjunga att de kommer med solsken.

De tre närmast föregående åren har Orsa Slipstensförening tillsammans med andra aktörer och kommunen arrangerat Stenskulptursymposium för konstnärer. Den här sommaren får de äldre "vila" till förmån för stenintresserade ungdomar. Under perioden 13 - 22 juni kommer deltagarna att hugga sandsten på traditionellt sätt tillsammans med huggare från Orsa slipstensgrupp. Dessutom blir det "fri" huggning under ledning av skulptören Erik Åkerlund, Stockholm.

Målgrupp för stenhuggningen är studerande ungdomar på gymnasieskolor med estetisk inriktning i regionen och länet. Arrangörernas förhoppning är att symposiet ska öka kunskapen och intresset för sandstenen som material. Samtidigt är symposiet ett sätt att både förvalta och förnya kulturarvet, skapa en spännande mötesplats, ge kunskap om form och design och att ge gammal industrimiljö ny användning.

Förutom den direkta stenhuggningen kommer deltagarna också att göra studiebesök på olika platser i länet för att öka kunskapen i ämnen som är relaterade till stenhuggningen. Till exempel geologi, biologi, kulturhistoria och konst.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons