Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten risk för vårflod i södra Dalarna

Annons

Trots att det har varit en snörik vinter är riskerna små för översvämningar i Hedemora när våren kommer. Det säger Ulf Johansson vid Räddningstjänsten i södra Dalarna.

Räddningstjänsten får kontinuerliga rapporter från Dalälvens vattenregleringsföretag om hur vattennivåerna i södra Dalarna ser ut.

Enligt rapporterna finns det inte någon större risk för översvämning nu eller i den närmaste framtiden.

- Självklart kan vi inte vara säkra på vad som händer längre fram, men jag tror inte att det finns anledning att oroa sig, säger Ulf Johansson.

Johansson tillägger dock att det finns en liten risk för översvämning om kylan håller i sig och om våren kommer snabbt.

- Men vårfloderna brukar inte vara så dramatiska, då är det faktiskt värre med höstregnen, säger han.

Vid översvämningar är det räddningstjänstens uppgift att gripa in för att samhället ska kunna fungera som vanligt. Då kan det handla om att pumpa vatten ur källare eller bygga murar av sandsäckar för att inte vattnet ska sprida sig.

- De som drabbats mest vid översvämningar i Södra Dalarna är lantbrukarna. Men många är beredda på att vattennivåerna kan öka på jordbruksmarken. Därför är det vanligt att lantbrukare gör egna riskbedömningar och planer för en eventuell översvämning. Det kan exempelvis handla om att bygga högre uthus på åkern, berättar Ulf Johansson.

Statistiskt sett sker en större översvämning någonstans i Sverige vart femte år.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons