Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten budget - många skratt

/

Annons

- Inför årets spex bestämde vi att de medverkande inte måste vara studenter. Förra året hade vi nämligen lite svårt att hitta studenter till ensemblen, säger producenten Åsa Annerstedt.

Premiär för Den onde, den gode och Maria - en riktigt spaghettiwestern, blir den på Maximteatern i Borlänge den 13 april. Dagen efter är det ytterligare en föreställningen.

Veckan efter flyttar Dalaspexet till Falun och Arenan, där det blir tre föreställningar med början den 20 april. Regissören heter Malin Söderberg.

Styrelsen och producenten började förbereda årets spex redan i höstas. I december var Mattias Pettersson, Daniel Eriksson och Sara Ritäkt färdiga med manuset.

- Det är jättebra att några som själva sysslat med spex tidigare skrev manuset. Många av oss andra är mera "teaterapor", och ett spex ska ju vara på ett visst sätt, säger Åsa Annerstedt.

Ett traditionellt spex är interaktivt och handlar inte bara om det som händer på scenen. När publiken skriker "omstart" måste ensemblen till exempel ge en scen i repris, fast i lite annorlunda form. Kanske som opera, eller på "ryska"...

- Förra året hade vi tolv-tretton omstarter på vissa grejer, säger Åsa Annerstedt.

Sång och musik är också viktiga inslag. Dalaspexet har ett liveband, med rutin från tidigare föreställningar. En hel del trallvänlig och känd musik, med nya texter, kan publiken räkna med.

Susann Wedin är en av dem som var med redan förra året. Då var hon Björne, i år spelar hon en häst - Jolly Jumper.

- Det är extremt kul att stå på scenen. Inte minst med all improvisation som blir under ett studenspex, säger Susann Wedin, som studerar till låg- och mellanstadielärare på Högskolan Dalarna.

Spexet är ett projekt som drivs runt med ganska liten budget. De 5000 kronor per termin som studentkåren ställer upp med går i första hand åt till ljud och ljus.

Biljetter till Dalaspexet finns bland annat att köpa hos studentkåren i Falun och Borlänge.

Mer läsning

Annons