Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite grann från ovan!

Annons

Selma Lagerlöf skrev boken om Nils Holgersson för 100 år sedan och man kan gott föreställa sig att hon i sitt andra liv tagit gestalt i en vacker fågel som från ovan betraktar den stad och omgivande bygd som hon levde och verkade uti.

Kanske hon funderar lite över alla de politiska beslut som tagits av stadens politiker under åren och som påverkat Falun på både gott och ont.

Mycket tror jag hon gläds åt treports "äktenskapet" mellan Falu stad och Stora Kopparbergs och Vika socknar när de tre blev ett för snart 40 år sedan.

Måhända hade Falun i dag bara varit en stadsdel i Borlänge om inte de tre sagt ja till varandra och senare Sundborn, Svärdsjö, Enviken och Bjursås tillkommit och i dag bildar de det moderna Falun.

Slår hon sig ner i toppen på något träd vid Kopparbergs kyrka vänder hon säkert stjärten åt den radhuslänga som nu finns där hennes villa låg.

Hennes skarpa blick noterar att det pampiga Bodhuset är borta och ersatt av något annat men att Fisktorget med gamla brandstationen, Stora torget med Kristine centralpalats och rådhus, läroverket, Åsgatan med posthus och bankhus finns kvar vilket också glädjer henne.

Blicken riktas norrut men så långt som till Bengtsarvets herrgård ser hon inte men Grycksbobanan finns gubevars. Då kan jag lifta på taket på någon godsvagn dit och ta mig en titt.

Men så burrar hon upp sin fjäderdräkt och ler, tittar bortom horisonten och gläds åt att Falun i alla fall är Falun. En staty kan jag tänka mig blir här strax ovanför järnvägen som trafikhinder för genomfartsbilism på Södra Mariegatan.

LARS B

Mer läsning

Annons