Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lissel i fokus

Annons

45 år med pensel och ritstift - det är rubriken som regerar på Galleriet just nu. Målaren och grafikern Evert Lissel visar 65 axplock ur sin omfattande produktion.

Det är främst som grafiker han vunnit stort renommé, även på nationell nivå. Men det här rör sig om en bred kulturpersonlighet som trakterat en multisträngad lyra under åren.

Själva konstnärsskapet tog fart relativt sent. Det var sambon Ingrid som agerade startmotor.

- Jo, det var helt hennes förtjänst, konstaterar Evert Lissel.

Hon manade honom först in i oljemålandet och var också pådrivande när han började på en ABF-kurs i grafik 1972. Och på den vägen är det kan man säga; konstkarriären har gått från klarhet till klarhet.

Sedan start alltså men det fanns tidiga embryon som indikerade möjligheten. Han hade som ung batting i Malung visat ett stort konstintrese och ofta besökt de utställningar som gästade bygden. Och konstnärsådran hade till viss del bland annat kommit i dagen under de otaliga möten som den politiskt aktive unge mannen deltog i.

- Jag satt och ritade av gubbarna under fullmäktigemötena och gjorde pratbubblor; man lärde sig snart vilka gubbar som skulle säga vad, berättar veteranen med åtskilliga stänk av spjuver glittrande i blicken.

Innan han flyttade till Falun på 1950-talet, där han kom att arbeta på Försäkringskassan och dess föregångare - flyttlasset gick hem till Malung igen i slutet av 1990-talet - var han mycket aktiv på hemmaplan. Tillsammans med Gösta Erik var han en drivande kraft bakom 1940-talets upprustning av Orrskogen.

- Orrskogen var ingenting på den tiden och vi tyckte det fanns mycket man kunde göra för att satsa och på sikt tjäna lite pengar på parken, säger Evert Lissel.

Ett tämligen stormigt styrelsemöte fick oanade följder.

- Vi retade upp styrelsen så att alla utom en avgick. Gösta Erik sa: "Det enda som är något att ha är utedasset och det har ni satt vid entrén", berättar Evert Lissel med ett leende.

Mötet ajournerade sig och när det återupptogs någon vecka senare hade de äldre krafterna fått nog av ungtupparna och lämnade över till dem.

- Sedan satt vi där med en växel på 5 000 kronor vilket var mycket pengar på den tiden. Egentligen hade väl ingen av oss något namn som borde gjort att vi skulle få låna summan, minns Evert Lissel.

Men det fanns kompetens och framåtanda och skulden var snart betald och Orran uppfräschad.

- Det lustigaste var att det inte var någon av oss som var särskilt intresserad av dans, berättar Evert Lissel.

Utöver ett starkt politiskt och fackligt engagemang med många uppdrag har den mångsidige Evert Lissel figurerat i olika körer, som solosångare på möten och samkväm, på flera tiljor inom revyn och amatörteatern samt en liten men dock karriär som valthornsblåsare i den lokala orkesterföreningen.

Så för de som bara känner till konstnären Evert Lissel kan fastslås att det finns åtskilligt mer än så i den färgstarke Malungsmannen. Vernissagen nyligen blev en lyckad tillställning.

- Det var ett mycket trevligt program, säger Evert Lissel med särskild adress till musikinslaget som levererades av Karin Danielsson.

Många intressenter i kulturmalung som sökte sig till Galleriet för evenemanget, och de galleriväggar som mötte dem, hade mycket väl kunnat figurera i större sammanhang. Evert Lissel, medlem av Grafiska sällskapet, finns representerad på så stora institutioner som på Nationalmuseum, Moderna museet och Statens konstråd.

Det bjuds alltså höghaltig konst av en bygdens son på Galleriet och det är ett tillfälle som hugade inte bör missa. Besökare har fram till 1 juni på sig att titta till Evert Lissels utställning.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons