Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisbet, 20, har fyra barn

Annons

Lisbet Persson var 17 år när hon fick sitt första barn med pojkvännen Per, som då var 18 år.

Barnet var oplanerat, men paret beslutade att inte göra abort efter många diskussioner tillsammans.

Tanken som kom upp i Lisbets huvud när hon fick veta att hon var gravid var: "Hjälp! Vad ska jag göra, man kan väl inte få barn när man är så ung?"

Lisbet oroade sig för vad alla skulle tycka och hur hon skulle klara av mammarollen. Hon som inte ens visste hur man bytte blöjor.

Hur reagerade dina kompisar och föräldrar?

- Mina kompisar hade fördomar och slängde ur sig meningar som "Nu är hela ditt liv förstört!" Men det höll jag inte med om. Mina föräldrar stöttade mig och hjälpte mig.

Hur gjorde du med skolan?

- Jag fick läsa de ämnen jag kände för att fortsätta med, men jag hade inte lika stora krav att vara på lektionerna som de andra eleverna hade.

Några speciella svårigheter med att vara så pass ung mamma har Lisbet inte stött på. Det är mer sådana saker som alla småbarns- föräldrar stöter på oavsett ålder; som att umgås med kompisarna som förut, att gå på fest eller att bara umgås i lugn och ro.

Den ekonomiska biten har inte orsakat några större problem.

- När jag blev gravid hade jag bott hemifrån i två år med min pojkvän. Vi bodde i en tvåa i Borlänge. Ekonomin klarade vi bra. Vi behövde inga bidrag, men det finns att söka.

I dag är Lisbet 20 år och bor tillsammans med sin Per i en villa i Venjan i Mora kommun. De har nu fyra barn tillsammans. Två av dem är tvillingar.

FK.UNG@DALTID.SE

Mer läsning

Annons