Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linnémedalj till kejsar Akihito

Annons

Kungaparets Japanbesök fortsatte på tisdagen med Linnéutställning i Tokyo.

Och där fick den japanske kejsaren Akihito en medalj med en Linnéteckning.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia besökte på tisdagen den nyöppnade Linnéutställningen på det vetenskapliga nationalmuseet vid Uenoparken i centrala Tokyo, i sällskap med det japanska kejsarparet. Där fick de möjlighet att se en riktig raritet, Linnés eget exemplar av det banbrytande verket Systema Naturae, som för första gången transporterats ut ur Sverige.

Den japanske kejsaren är en mycket kunnig botaniker och var mycket intresserad när han fick en presentation av verket. Han förärades också en guldmedalj som präglats i ett begränsat antal exemplar till 300-årsjubiléet av Linnés födelse.

Medaljen visar en tidig Linnéskiss, nästan som en barnteckning, med midnattsol och Linné själv finns också med på skissen.

Kejsar Akihito verkade mycket glad över ärobetygelsen, precis som kejsarinnan Michiko som förtjust fingrade på medaljen.

Varken kungen eller drottningen fick medalj men såg glada ut ändå. Inte minst drottning Silvia i sin djupcerise dräkt med hårdekoration av fjädrar och orkidéer i samma nyans.

Efter medaljutdelningen fick kungligheterna mingla med ett antal framstående japanska vetenskapsmän, bland dem fyra Nobelpristagare i fysik och kemi.

Han var också djupt imponerad av drottningens dräkt som gjorts av Gun'yuki Torimaru, japansk designer med bas i London. Hårkreationen är skapad av Philip Treacy, den irländske hattmakaren som balanserar mellan mode och konst.

Under dagen hann kungaparet också med ett besök hos en japansk mästare på ukiyoke, ett slags trätryck. Kungen ägnade sedan eftermiddagen åt ett trafiksäkerhetsseminarium medan drottningen tittade på konst på National Art Center. På kvällen träffades värdar och gäster igen när kungaparet gav en svarsbankett för kejsarparet.

TT

Mer läsning

Annons