Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linjerna sitter snett

Annons

Det ligger sju par glasögon - på olika glömda ställen. Retsamt? Javisst! De åtråvärda glasen behöver finnas till, mer ofta än sällan.

- Snälla nån...din ögonbrynspenna har bestämt hastat lite hit och dit...

Oops! Fickspegeln med förstoringsglas berättar att det faktiskt förhåller sig så - som det något bryskt berättats för mig.

Ett snedvinklat kajalstreck ovanför mitt irriterande halva ögonbryn sitter faktiskt riktigt illa.

Inte minst i dagsljus! För andras ögon.

Morgonens bestyr framför badrumsspegeln sker med nedhasade glasögon i ljusstråle från en 60 wattare.

Varför har ingen hudvårdare kunnat förklara varför ett ögonbryn halverats? Det är troligen åldern som snuvar en på olika strån?

Husets övriga invånare har snott alla starka glödlampor, jag får således hållas med skumraskljus och en kajalpenna för att nå helhetsstreck på ett halvt ögonbryn. Döttrar som lovat mig en förstoringsspegel har glömt löftet.

- Sådär kan du ju inte gå, ser du inte att strecken hamnat på sniskan? Linjerna sitter snett!

Jag intar försvarsställning och hasplar ur mig:

- Penibelt, tjavars. Men det finns värre.

Med stigande ålder följer således försämrad syn - och inköp av ett antal läsglasögon - som behöver finnas till och sättas på vid varje tillfälle där små linjer ska forma någon sorts exakthet.

Om jag inte minns fel uttalade jag mig i yngre år riktigt elakt över min koketta faster, som ritat streck lite här och var och inte lyckades hålla läppstiftet på plats vid något rynkiga läppar.

Idag vet jag bättre...

Stackars faster såg ju så illa och där gick jag, kritiserande tonåring, och viskade bakom hennes rygg. Schantungläppstiftet hamnade utanför läpparna. Perplexborsten på sidan om fransar och bryn, men faster var välklädd, alltid smittande glad, dansant och pimpinett.

Synden straffar sig själv. Det är dyrt att bli äldre...man behöver inhandla snygga glasögon, torrare läppstift, förstoringsglas, varma schalar, mjukare handdukar, skönare morgonrockar, uteskor med dubbar, fleecehandskar med värmande fingrar, sittskönare fåtöljer, bättre sängar och lite till. Helt enkelt bli lite snällare mot sig själv.

- Balanserar du fortfarande fram i sånadär?

Bekant med nyss inhandlade foträta skor kastar ögon på mina klackstövlar.

Själv vägrar hon att gå till andra skobutiker än de som ordentligt famnar hennes fötter.

Jag har just stigit ur bilen, satt foten på en isfläck och slinter till. Men bara lite...

Det är då min skofotsräta bekant får "vatten på kvarn".

Hon står, vad jag konstaterar, stadigt på Moder Jord, bredbent, stabilt och säkert.

- Hur urbota skogalen får man bli? Tänk på dina höfter...

Det är då jag retsamt slänger ur mig - Jomenvisst, det är klackarna som gör höfterna - och vad jag vet har de hållit för allt från släpandet på tre ungar till vilda danser och slingriga strapatser.

Jag svävar vidare i ett par klackstövlar av mjukaste skinn och parerar isfläckarna, givetvis med upphittade glasögon på näsvingarna - OCH - ordnade kajalstreck över ett halvt ögonbryn...där linjerna sitter på rätt ställe...

GITTAN KNIFSTRÖM NORDENVARVAR KÅSERIER OCH KRÖNIKOR MED STÄNK AV LIVSSANNINGAR, IRONI OCH HUMOR. PLOCKAR GÄRNA UR EGNA OCH ANDRAS VARDAGSGÖMMOR, ÄLSKAR ATT SNUBBLA ÖVER TÄNKVÄRDA LIVSSTYCKEN.SYNPUNKTE

Mer läsning

Annons