Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Linet är ursprunget till textilen"

Annons

Många blir nog stående en stund i entrén till Lingongårdens bibliotek, för att beundra det collage i textil med applikationer i form av ett hjärta med fyra kamrar, som var och en berättar en historia, gjort av Inga Björstedt.

Inne i Lingongården finns ett draperi i naturperspektiv komponerat av Zaiga Östlund. Draperiet är gjort i sammet också det med applikationer. Som en sommaräng med blommor, fjärilar under en stor sol.

- Vi har hängt det här så att fler ska kunna få njuta av det, annars har vi haft det i sagorummet, berättar Kärstin von Bruggen, bibliotekarie på Lingongården.

- Linet är ursprunget till textilen, säger Christina Garbergs Gunn, bibliotekarie, när vi träffar henne på Brunnsviks folkhögskola.

Och Brunnsvik har en del textil. I foajén hänger en väv av BrittMarie Rydberg skänkt av Ludvika kommun i samband med 75-årsjubileumet, som heter just Ludvika kommun. I byggnaden Gruvan återfinns Rydberg med en väv som heter i och ovan jord, som skildrar Bergslagen.

- Här ser man skiktningen av landskapet, bergen och tallarna, säger Garbergs Gunn.

I Brunnsvikshallen hänger ett gigantisk textilkonstverk av Gunilla Wänn. Föreställande arbetare från industrialismens olika epoker. Ett 20-tal personen från olika delar av välden; kvinna i Afrika, statarhustrun, rallaren till expediten av i dag. Konstverket är en tygapplikation och tygmålning cirka 4x2 meter.

I gamla matsalen, Fataburen, ser vi en fantastisk ljuskrona gjord i makramé.

- Troligen har den hängt med sedan huset byggdes 1906.

- Jag tror Feja Forsslund är konstnärinnan, men jag är inte säker. Och det kan vara Gustaf Ankarcrona som gjort själva kronan, gissar Christina Garbergs Gunn.

På de flesta sjukhus pryds väggarna av textilier så också vid Ludvika lasarett.

Gunilla Lundstedt, konstkonsult vid landstinget i Dalarna, berättar att förutom en fast textilutsmyckning av Brigitta Glans Fahlbeck, Damar Lodén och Eva Rönnlund, hänger det ganska många hemslöjdsvävar och textiltryck lite var stans i sjukhuset.

- Totalt finns det 15 000 konstverk vid landstinget i hela länet. De flesta återfinns på sjukhus eller vårdcentraler, berättar hon.

Många verk finns det att beskåda på offentliga platser. Det finns all anledning att ta sig en rundtur för att titta på vad som bjuds ögat.

För att nämna några platser:

* Ludvika polisstation i trappen hänger en vacker textil av Zaiga Östlund, ett träd i tyg med påsydda löv och blommor i tyg.

* Ängsgårdens entré pryds av en stor textil föreställande en familj som plockar potatis, Gjord av Eva Rönnlund.

* I foajén till Församlingsgården i Ludvika hänger en bildväv med gruvarbetare av BrittMarie Rydberg och Eva Rönnlund.

* Sunnansjö bokstuga har ett lapptäcke. Bakpå täcket står det Lena Langendal, Norberg.

Framtill står skrivet Brodera ditt Bergslagen 1999-2000. Lapptäcket består av filtlappar som är broderade med olika figurer, gjorda av barn.

ANNIKA LINDÉN

Mer läsning

Annons