Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda vill förnya folkdansen

Annons

Receptet är att tillsätta några doser av jazzdansens ohämmade glädje eller bråddjupa smärta. Ingredienser från den moderna dansens realism sitter inte heller helt fel.

Lindas fokus på att förnya folkdansen med dansanta ingredienser får hon utlopp för som medlem i två projekt, Qwinfolk och Contemporary Folkdance Company.

Strax före jul var hon en av fyra stipendiemottagare när landstingets ungdomskultur utsåg 2006 års stipendiater.

Linda siktar på att bli danspedagog. Trots att hon blev intresserad av dans på allvar först på S:t Mikaels gymnasium i Mora, är hon redan vikarierande danslärare på gymnasiet i Tranås.

- Jättekul att undervisa gymnasieungdomar som är intresserade av dans. Främst ger jag dem kunskap i balett och modern dans, men för även in lite folkdans i deras rörelser.

Det var på gymnasiet i Mora som dansintresset väcktes hos Linda.

- Jag studerade estetiska programmet inriktning dans. Det var en bra undervisning som smakade mera och jag ville satsa på dans och inget annat efter studenten, trots vetskapen om att konkurrensen inom dansyrket är stentuff.

Därför sökte hon danslinjen på Lunnevads folkhögskola. Där blev det dans på heltid under ett läsår. Tillsammans var det tolv elever som undervisades i alla upptänkliga dansformer. Under läsåret fick Linda och hennes dansande elevkompisar visa upp sina kunskaper för publik och hade mindre framträdanden runt om i Östergötland och i Småland.

Året därpå förlades Lindas studier till Musikkonservatoriets dansarutbildning i Falun, med inriktning på svensk folkdans. En undervisning som även inbegrep influenser från andra kulturers folkdanser.

Under utbildningen bildades gruppen Contemporary Folkdance Company, som styr in folkdansens koreografi på nya steg med spännande resultat. CFC har gjort skolföreställningar under hösten.

- Jag var även med i en uppsättning på Dalateatern i höstas. Det var ett projekt med Musik i Dalarna och Musikkonservatoriet, då jag och läraren Magnus Samuelsson deltog.

Tillsammans med fem tjejer har Linda även bildat gruppen Qwinfolk. Bara sett till geografiska hemvisten, med medlemmarna utspridda från München i söder till Umeå i norr, ligger scenariot vidöppet för massor av nytänkande.

Gruppen har framträtt i samband med Linköpings folkmusikfestival under hösten och i februari väntar Umeås folkmusikfestival, där Qwinfolk blir ett inslag.

- Även om vi har folkdans som grunduttryck, försöker vi ta in intryck från alla håll i vår målsättning att bredda intresset för dansen. Främst utgår jag från min egen känsla när jag gör koreografin till en dans, tolkar Linda sin inre vision för Qwinfolks framtida repertoar.

Trots att Linda trivs som danslärare på gymnasiet i Tranås, är hon ivrig på skynda vidare till hösten på dansutbildningens logiska skala.

- Jag brinner för att både utbilda mig till danspedagog och utveckla mig själv inom dansyrket.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons