Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina vill berätta sin historia

/
  • Lina Holm kommer aldrig själv att börja dricka och till en början hade hon svårt att acceptera att kompisarna drack när de festade, men nu har hon accepterat det.

Lina har växt upp med en far som är alkoholist. Nu vill hon berätta sin historia och hjälpa andra.
– Jag väljer att vara personlig i mina föreläsningar för att det ska kännas, säger Lina Holm.

Annons

I snart ett år har Lina Holm föreläst runt om i Dalarna om hur det är att vara dotter till en alkoholist. Det hela började som ett sommarjobb för barnkonventionen.

– Jag blev intervjuad och kort efter blev jag kontaktad av en man i IOGT-NTO som ville att jag skulle föreläsa, säger Lina.

Lina har alltid velat hjälpa andra som gått igenom samma sak, så för henne var valet enkelt.

– Den första föreläsningen var nervös, jag hade inte förberett någonting. Vi satt i en ring och alla satt tysta och förväntande sig att jag skulle börja, men det var svårt. Jag hade ju aldrig gjort någonting liknande.

Linas väg till den hon är i dag har varit lång. Hon har fått lov att gå igenom stora förändringar för att bli den hon är. I högstadiet var Lina tystlåten, hade svårt att koncentrera sig på skolan och grät väldigt ofta, men efter en sommar som konfirmandassistent blommade hon ut.

– Jag vågade vara den jag är, vågade skratta och var mycket gladare. Jag förstod att ingen skulle ge mig det jag ville ha på ett silverfat och jag fick jobba hårt för att nå mina mål, säger Lina som av privata skäl inte vill berätta i tidningen om detaljer om sin uppväxt.

Lina berättar att hon fått väldigt bra stöd från kommunens Linusgrupp, Tjärnaskolans kurator och fältfritidsassistenter.

– På föreläsningarna vill jag förmedla att det inte spelar någon roll varifrån du kommer eller hur du ser ut, det är bara du som kan bestämma hur ditt liv ska se ut, ingen annan.

Lina har haft ungefär sex föreläsningar det gångna året och planerar fler.

– Jag vill fortsätta så länge jag kan, det har varit en dröm sedan femte klass. Jag vill ta ett steg utanför Dalarna och föreläsa i hela landet och senare i livet i hela världen, om det går, säger en förväntansfull Lina.

Lina föreläser för alla möjliga grupper, hon har bland annat föreläst på skolans Don’t drink and drive-dag.

– Jag föreläser på alla ställen där min historia uppskattas och där de vill ha mig, säger Lina.

Hon vill att berättelsen ska beröra så hon har valt att vara mycket personlig.

– Folk gråter alltid och efteråt kommer många ungdomar fram och tackar. En gång kom det fram en tjej och sa att hon skulle skriva en uppsats i skolan om en person hon beundrade och att hon valde att skriva om mig.

Ett annat speciellt minne var då en man kom fram till Lina efter föreläsningen och berättade att hon från och med den dagen hade förändrat hans liv – för alltid.

– Mannen som tidigare varit alkoholist sa att han förut inte förstod hur mycket hans handlingar sårat hans barn, men genom att lyssna på min historia så förstod han, berättar Lina.

I dag ser Lina sin fars missbruk med blidare ögon än när hon var yngre och menar att pappans problem hjälpt till att forma henne till den hon är i dag.

– Det är jättesvårt att vara dotter till en alkoholist, men jag skulle inte vara lika ödmjuk och jag skulle inte ha min underbara styvpappa utan min fars missbruk. Jag har accepterat att min far är alkoholist för annars hade jag inte varit den jag är i dag, säger Lina och ler.

ELISABETH JOHANSSON

Mer läsning

Annons