Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina trivs i Milano

Annons

Lina går travgymnasiet i Östersund, men nu under sommarlovet har hon varit i Milano i ett stall i två månader.

- Det har varit jättebra och jag är nöjd med min vistelse där.

Hon har bott på olika ställen under tiden i Milano, den sista lägenheten var ovanpå stallkontoret, så det var nära och bra till jobbet.

Var du inte rädd att sticka iväg så långt hemifrån ensam?

- Nej, jag har ju bott i Östersund själv, så det var inga problem.

Lina skulle gärna vilja åka tillbaka och jobba, men nu till hösten så åker hon iväg till skolan i Östersund igen och pluggar vidare.

- Till nästa år har jag tänkt att jag skulle åka till Frankrike på sommarjobb, vi får se om jag får något jobb där. Jag var på väg att få åka till Frankrike när jag var i Milano och jobbade, men när dom hade lastat alla de andra hästarna så upptäckte vi att det var fullt i hästtransporten och jag fick stanna hemma.

Hon har ingen egen häst, men det finns många stall ute i Romme där hon bor. Där har hon gott om träningsmöjligheter. Lina har varit intresserad av hästar hela sitt liv.

- Jag har tyckt om hästar sedan jag ut kom, säger Lina.

På gymnasiet får eleverna läsa om allt som har med hästar att göra, de får köra tävlingar och läsa de vanliga kärnämnena.

Utav ungefär tjugo stycken i hennes klass, var det bara Lina som fick ett sommarjobb utomlands.

Lina har haft praktik på Romme travbana tidigare, och senare fått lite småjobb.

- Det ger nya kontakter och jag får prova på olika stall. Det är jättebra när man ska söka sommarjobb, speciellt utomlands, och det är en merit att gå på Vongen, som min skola heter, säger Lina och fortsätter:

- Vi var på stora trav i Italien, större än V75, det var jättespännande. Det enda som var annorlunda var att de inte alls har samma regler som här i Sverige.

Som exempel nämner hon att nere i Italien ser de hästarna som maskiner, inte som djur. Och viss utrusting som de använder är inte laglig här i Sverige, till expempel så har de huvudstänger med taggar för att hästarna ska springa rakt med huvudet.

- Det är nästan djurmisshandel, tycker hon.

Linas mamma, Carina, tycker att det är skönt att Lina kommit hem.

- Lina var borta i två månader, och det är länge tycker jag.

Det enda tråkiga som hände i Italien var en dag när Lina varit och köpt en ny mobil, och kom ut från affären och blev rånad på 500 kronor.

- Men det var tur att jag inte blev skadad, säger Lina.

På hemresan hade Lina övervikt på sitt bagage, så hon fick ringa hem till mamma och be henne om hjälp, men det ordnade sig, och sitter nu tryggt hemma på sin gård ute i Romme och njuter av resten av Sverigesommaren.

EMELIE GUNNARSSON

Mer läsning

Annons