Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Limakarl som skäms

Annons

Jordägarstämman i Lima har mer och mer utvecklats till en märklig lekstuga. De som kritiserar har inga egna idéer.

Personer har skällt ut tjänstemän på kommunalkontoret och besparingskontoret.

En anklagelse mot Luab för att bolaget inte i tillräcklig omfattning redogör för vad som görs, har jag viss förståelse för. Kanske är det så, att man i alltför hög grad skyller på ärendenas krav på sekretess.

För en tid sedan besökte jag kommunalkontoret i Malung och råkade komma in på en tjänstemans kontor. När han fick se mig, utropade han: "Avundsjukan har grundats i Lima". Jag blev förvånad, men var inte helt obenägen att hålla med.

När Luab gick in som delägare i Lima Timmerhus och därigenom möjliggjorde att företaget kunde bygga ut, blev det ett förskräckligt liv bland i första hand dem, som ägnade sig åt hustimring och husbygge.

Timmerhus utvecklades och har löst ut Luab och har i dagarna även etablerat sig i Malung. Luab räddade också Limatvätten från konkurs.

Limatvätten var en andelsförening, och andelsägarna kunde knappast skjuta till nödvändigt kapital. Även här har utvecklingen varit positiv, och Luab har fått tillbaka satsat kapital med ränta.

En jurist som deltog i en jordägarstämma för en tid sedan, konstaterade efteråt, att han aldrig upplevt något liknande. Den här juristen fick upprepade gånger höra, att hans slutsatser, när det gällde besparingsskogens reglemente, inte blev trodda. Varför han inte blev trodd fick vi aldrig veta.

Det är inte utan att jag skäms för att vara Limakarl.

LEDSEN OCH BESVIKEN LIMABO

Mer läsning

Annons