Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lima Forsgrens varslar

Annons

Lima Forsgrens har produktion på tre dalaorter; Lima, Borlänge och Malung. Totalt sysselsätter koncernen ett 60-tal personer inklusive säljare runt om i landet.

De nu lagda varslen berör enheterna i Malung och Lima.

-Fabriken, som ligger i Malung, kommer att läggas ner redan denna månad, säger John Söderberg, som är avgående vd i Lima Forsgrens.

- Då fabriken startades, av Lima Timmerhus, var tanken att bygga upp en produktion av värmetimmerhus för att bredda marknaden och växa.

- Saken kom i ett helt annat läge då Lima Timmerhus, kort därefter, förvärvade Forsgrens Timmerhus i Borlänge, som ju är en av de största på marknaden för värmetimmer.

- Nu har styrelsen tagit ett strategiskt beslut om att produktionen av värmetimmer ska koncentreras till fabriken i Borlänge, säger John Söderberg.

Den nya husfabriken i Malung har hyrt lokaler i den nedlagda Rosengrensfabriken, som kommunen äger. En handfull anställda har varit sysselsatta med att bygga värmetimmerhus, men även haft viss produktion av fulltimmerhus.

-Vi flyttar ut under januari. Värmetimmerdelen i Malung läggs ner och de tre anställda som arbetat där varslas om uppsägning på grund av arbetsbrist.

Samtidigt varslas även fyra anställda inom fulltimmerproduktionen som helt förläggs till Lima.

- Men vi bedömer att detta mer är en säsongsbetonad svacka i produktionen nu under vintern, för det finns en marknad för de gedigna fulltimmerhusen från Lima, säger Söderberg.

Lima Forsgrens bildades förra året då den lilla fabriken Lima Timmerhus överraskande köpte det betydligt större Forsgrens Timmerhus/Faluhus i Borlänge.

Planerna var då att den nya huskoncernen skulle introduceras på börsen redan förra året. Detta har inte blivit av. Ägarstrukturen i koncernen har också ändrats sedan bröderna Mikael Wallner och Peter Åström plötsligt förra sommaren sålde sitt innehav.

Börsplanerna finns fortfarande kvar, men är inte högaktuella.

-Läget ska vara det rätta om man ska gå in på börsen. Det kan bli i år, men det kan också bli senare, säger John Söderberg.

Han håller för övrigt på att lämna vd-stolen i koncernen för att flytta hem till Stockholm. Ny tillförordnad vd är Leif Karlberg, produktionschef vid fabriken i Borlänge.

Efter varslen har Lima Forsgrens knappt tio anställda i Lima och ett 30-tal i Borlänge.

Bland de större ägarna i Lima Forsgrens märks Erik Paulsson, entreprenör och företagsledare med stora intressen i börsbolag som Peab, Skistar med flera.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons