Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilla Elsa föddes vid avtagsvägen till Ornäs

Annons

Morgonen den 23 december klappade Jenny Leander den höggravida magen och konstaterade att "i dag kommer det ingen bebis".

-Sedan skickade vi iväg barnvakten på konsert, berättar pappan Magnus Leander.

Samma dag föddes lilla Elsa, på motorvägen mellan Falun och Borlänge.

- Vattnet hade gått och värkarna var kraftiga när vi åkte, säger Magnus.

-Vi trodde vi skulle hinna upp till Falun. Men min man var tvungen att stanna vid avtagsvägen mot Ornäs, berättar mamma Jenny Leander.

Magnus hann runt deras Volvo V70 där Jenny halvlåg på det nedfällda sätet fram på passagerarsidan. Det tog 20-30 sekunder innan Magnus hade lilla Elsas kropp i sina händer.

-Hon kom ut så fint. Jag fick klatscha till i rumpan sedan så kom skriket. Jag lade upp henne på mammas mage och hämtade en filt bak i bilen som jag lade över dom.

Deras färd mot Falun fortsatte och lite längre fram mötte en ambulans upp.

Paret Leander hade en liten misstanke om att det kunde ske fort. Deras första barn, Axel, föddes den 11 december 2003 bara en timme och 18 minuter efter ankomsten till förlossningen i Falun.

Lilla Elsas ankomst var beräknad till den 1 januari 2006.

Fanns tanken denna gång att det skulle vara bra med ett BB i Ludvika?

- Nej, vi hade ju kunnat stanna på akuten. Vi gjorde en felbedömning helt enkelt. Personligen hade jag ju uppskattat det men jag tror inte att det är ekonomiskt försvarbart med ett BB i Ludvika. Om förlossningen inte hade gått bra hade man kanske tänkt på ett annat sätt. Men vi är stolta och glada över det som hänt, säger Magnus.

-Det var en stark och bra upplevelse för min del. Det här händer inte ens varje år sa de på förlossningen i Falun. Visst föder en del hemma, eller i ambulans, men i bilen mitt i vintern är mer ovanligt, säger Magnus.

Hur var det att behöva stanna på vägen?

- En halvminut kände jag mig lite rädd. "Nu hänger det på mig så nu måste jag skärpa till mig" tänkte jag och då blev jag fokuserad och kände mig lugnare, säger Jenny

I Falun utfördes sedvanliga undersökningar av det lilla spädbarnet och lilla Elsa visade sig vara 48 centimeter lång och vägde 3220 gram.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons