Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Likhundar letar gammal massgrav

Annons

Enligt sägnen mejades hundratals skånska bönder ner av svenska soldater under slaget vid Borst 1644.

Nu tar arkeologerna polisens likhundar till hjälp för att leta massgravar.

Arkeologer och poliser har mycket att lära av varandra, anser han. Arbetet är i grunden detsamma, ett händelseförlopp ska rekonstrueras.

Var det 50 eller kanske 500 bönder som dödades vid Borstbäcken nordväst om Sjöbo? Vilka skräckscener som utspelade sig i de vackra omgivningarna mitt i Skåne ger varken danska eller svenska arkiv svar på. Men berättelserna har gått vidare muntligt genom århundradena.

När arkeologernas traditionella metoder inte räcker till får alltså polisen rycka ut. I det här fallet har det möjliggjorts genom en donation.

Den här veckan genomsöks terrängen kring Borstbäcken av kriminalsökhundar, också kallade likhundar. De har markerat vid ett ställe, som tidigare utpekats som möjlig plats för en massgrav.

Förra året genomsöktes området med metalldetektor. En handfull pistolkulor från 1600-talet, hästskor och blankvapen, som arkeologerna tror tillhörde bönderna, gav åtminstone delvis belägg för att ett slag verkligen ägt rum.

Skåne var vid denna tid en del av Danmark, men danskarna förlitade sig i stor utsträckning på bondeuppbåd för sitt försvar. En teori är att ett sådant bondeuppbåd stötte på svenska soldater, som under sitt anfall mot Skåne var ute i trakten för att samla in mat och andra förnödenheter.

Bönderna var troligen dåligt beväpnade och de soldater de mötte var riktiga krigsveteraner, som varit med om otaliga bataljer, påpekar Bo Knarrström.

TT

Mer läsning

Annons