Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liken lämnas på Mogadishus gator

Annons

Tiotals människor dödades på lördagen i fortsatta strider i Mogadishu. Från Somalias presidentpalats öser etiopiska styrkor granater över staden, och får moteld från islamister.

Enligt ögonvittnesuppgifter sammanställda av Reuters spilldes minst 73 liv i lördagens strider. Vid marknadsområdet i stadsdelen al-Baraka, där 20 dödades av granateld, låg kroppsdelar utspridda på gatorna.

De civila dödsoffren skylls i hög grad på Etiopien, vars soldater har sin bas i det befästa presidentpalatset. Uppenbarligen är träffsäkerheten inget vidare när de etiopiska styrkorna som stödjer den provisoriske presidenten Abdullahi Yusuf Ahmad skjuter granater mot upprorsmännen i omgivningen.

Gruppen försöker föra statistik över döda och skadade. Nu är det så farligt i Mogadishu att Elmans utsända ibland räknar lik som ligger på gatorna utan att möjlighet finns att städa bort dem.

Av stadens befolkning på cirka en miljon har ungefär en tredjedel flytt. Men vare sig man flyr eller barrikaderar sig hemma är mat, vatten och sjukvård allt svårare att få tag på för hundratusentals människor.

Etiopiernas fiender är en ohelig allians av milis med förankring i domstolskretsar, SICS (Supreme Islamic Council of Somalia) som blev utjagad i vintras, och krigsherrar som varit vana att styra och ställa sedan Somalias diktator Mohamed Siad Barre störtades 1991.

Somalia har inte haft någon fungerande maktutövning sedan dess. Abdullahi Yusuf Ahmad utsågs av ett exilparlament till president 2004, men vågade knappt ens besöka Mogadishu förrän i samband med den etiopiska offensiven i vintras.

Världen står sedan en misslyckad fredsinsats i mitten av 90-talet, odödliggjord i Hollywoodfilmen Black Hawk Down, handfallen. FN-chefen Ban Ki-Moon uttryckte i en rapport i fredags stöd för Afrikanska unionens satsning på fredssoldater till Mogadishu, men varnade samtidigt för att "militära lösningar för att stabilisera Mogadishu blir troligen kontraproduktiva".

TT

Mer läsning

Annons