Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lika barn leka bäst?

/

Kanske har uttrycket "lika barn leka bäst" mer verklighetsförankring än att motsatser dras till varandra. Statistik från SCB visar nämligen att jämnåriga personer med liknande utbildningsnivå och som är födda i samma land håller ihop längre än brokiga par.

Annons

En studie från SCB av 160 000 par visar att faktorer som ålder, utbildningsnivå, yrke och härkomst spelar stor roll för hur länge man är tillsammans. Man har större chans till ett långvarigt förhållande om man har hög utbildningsnivå, samma utbildningsnivå och ålder som sin partner, träffades sent i livet och kommer från samma land.

Personer med yrken som kräver låg utbildning skiljer och separerar även oftare än personer med yrken som kräver högskoleutbildning. Om någon i paret arbetar i ett yrke där det egna könet är i minoritet, ökar också risken för separation. Hit hör till exempel män inom omsorgs- och restaurangbranschen och kvinnor som arbetar med transporter eller svetsning.

Vad gäller härkomst så är skilsmässa mest ovanligt bland par som båda är födda utomlands (varav de flesta kommer från samma land) och bland par där båda kommer från Sverige. Störst risk för skilsmässa har par där den ena är född i Sverige med svenskfödda föräldrar och den andra är utlandsfödd.

Mer läsning

Annons