Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ligger Ludvika i Norrland?

Annons

I ärlighetens namn kunde en glimt skönjas i ministerns blick när han fällde repliken, så den turkietfödde umebon hade nog bättre koll på sin geografi än vad han lät påskina.

Musiksalen var välbesatt av elever som var välpreparerade med frågor till ministern och de fick veta bland annat att han ansåg att lärare hade rätt att beslagta mobiltelefoner i lektionssalen.

Det är en demokratifråga, sade han. Det handlar om rätten till alla elever att slippa få undervisningen störd.

Han sade sig också vara skeptisk till friskolor av två skäl: dels är han kritisk till de skolor som startar av vinstintresse, dels till de friskolor som har religiösa förtecken.

-Det bidrar till segregation genom att man delar upp eleverna efter religion, menade han och fortsatte:

-Dessutom är jag övertygad om att en blandning av olika religioner ökar förståelsen människor emellan.

En annan fråga som eleverna ställde var idrotten i skolan och här hävdade han att flera timmar idrott i skolan knappast kunde bättre på det (miss)förhållandet att eleverna motionerar för litet.

-All erfarenhet visar att de som helst tillgodgör sig idrotten i skolan är de samma som också idrottar på fritiden och som den vägen för den motion de behöver, sade han.

Efter sammanträffandet med elevrådet fick skoltidningsredaktörerna Hasrat Alicade och Josefine Montelius ett sammanträffande och en intervju med skolministern.

Han fick att göra med två ambitiösa och vetgiriga tjejer som bland annat fick veta att getaherde från den turkiska byn trodde att Göran Persson skojade med honom när han fick anbudet om att bli skolminister, att han hade ett stimulerande, men stundtals slitsamt, arbete (En vecka åkte jag mellan Helsingborg och Kiruna) och att han en gång arbetade i restaurangbranschen och stekte några tusen hamburgare innan han lämnade den hanteringen.

Det gör honom fullt kompetent att betygsätta den snabblunch han tog på baren invid Sporthallen innan han åkte till Lorensberga.

- Jodå, hamburgare är jag något av en specialist på och dom här var alldeles utmärka, sade han medan han slängde på sig rocken och hastade vidare till VBU, social- och utbildningsnämnden och allmänt möte i Kyrkskolans aula, alla platser belägna i det norrländska Ludvika.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons