Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberaler vann valet i Estland

Annons

Det regerande liberala Reformpartiet vann söndagens parlamentsval i Estland.

Premiärminister Andrus Ansips parti hade fått 27,6 procent av rösterna när några få av de 657 vallokalerna återstod att räkna sent på kvällen.

Resultatet var en stor framgång för liberalerna, som ökade från 19 till 30 mandat i parlamentet.

Estlands rekordhöga ekonomiska tillväxt och uppåtgående löner tycks ha gynnat den sittande premiärministern. Hans parti kan betecknas som högerliberalt och har starkt stöd i näringslivet och bland höginkomsttagare.

Tätt efter liberalerna kom den vänsterinriktade koalitionspartnern Centerpartiet med 26,1 procent.

Centern har försökt ta röster genom att lova högre löner för alla och mer resurser till vård, skola och omsorg.

Mandatmässigt innebar resultatet att Reformpartiet och centern tillsammans får en majoritet med 59 av parlamentets 101 mandat.

De flesta bedömare har väntat sig att den nuvarande pragmatiska koalitionen ska fortsätta även efter valet. Men Andrus Ansip första försök blir troligen att få till stånd en högerdominerad regering.

Det tredje koalitionspartiet, det lilla landsbygdsinriktade Folkförbundet tappade röster och hamnade på cirka 7 procent.

Parlamentet får ett nygammalt parti genom att De gröna återkommer med 7 procent av rösterna.

Högeralliansen IRL, ledd av förre premiärminstern Mart Laar, fick 17,8 procent.

Det kan ses som en framgång för Laars lilla Fosterlandsförbund men en stor förlust för den konservativa allianspartnern Res Publica, som vann valet för fyra år sedan och regerade i två år.

Socialdemokraterna gjorde ett bra val och ökade från 7 till nästan 11 procent.

Även om Centerpartiet också gjorde mandatvinster innebär resultatet en viss besvikelse för centerns ordförande Edgar Savisaar. Han ledde det självständiga Estlands första regering och hoppades nu att återkomma som regeringschef efter 15 år.

President Toomas Hendrik Ilves har sagt att ledaren för det parti som har flest röster kommer att få uppdraget att bilda nästa regering.

Centern lockar både estniska och ryska väljare, främst låginkomsttagare och pensionärer. Partiet har kampanjat intensivt på ryskdominerade orter och lovat bevara ett sovjetiskt krigsmonument i Tallinn, som liberalerna och högeralliansen vill flytta.

Inget av de rent ryska partierna tog sig in i parlamentet. Störst blev Konstitutionspartiet med knappt 1 procent.

TT

Mer läsning

Annons