Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberaler leder Estlands val

Annons

Det regerande liberala Reformpartiet leder parlamentsvalet i Estland. Men starka fästen för Centerpartiet är ännu oräknade.

Premiärminister Andrus Ansips parti hade fått 27,1 procent av rösterna när 493 av 657 vallokaler hade räknats.

Starka centerfästen i Tallinns förorter återstod att räkna.

Men om resultatet skulle stå sig innebär det en stor framgång för liberalerna, som i så fall ökar från 19 till 30 mandat i parlamentet.

Estlands rekordhöga ekonomiska tillväxt och uppåtgående löner tycks ha gynnat den sittande premiärministern. Han har starkt stöd i näringslivet och bland höginkomsttagare.

På andra plats i rösträkningen kom den vänsterinriktade koalitionspartnern Centerpartiet med 25,8 procent. Centern har försökt ta röster genom att lova högre löner för alla och mer resurser till vård, skola och omsorg.

Centerpartiets EU-parlamentariker Siiri Oviir var segerviss trots de första negativa resultaten.

Mandatsmässigt innebar det tidiga resultatet att Reformpartiet och centern tillsammans hade en majoritet med 58 av parlamentets 101 mandat.

De flesta bedömare har väntat sig att den nuvarande pragmatiska koalitionen ska fortsätta även efter valet.

Det tredje koalitionspartiet, det lilla landsbygdsinriktade Folkförbundet tappade dock en del väljare och låg på 8 procent i rösträkningen.

Parlamentet får ett nygammalt parti genom att De gröna ser ut att komma tillbaka med 7 procent av rösterna.

Högeralliansen IRL, ledd av förre premiärminstern Mart Laar, låg i den tidiga rösträkningen på 17,8 procent.

Det kan ses som en framgång för Laars lilla Fosterlandsförbund men en stor förlust för allianspartnern Res Publica, som vann valet för fyra år sedan och regerade i två år.

Om det tidiga resultatet skulle stå sig är det en besvikelse för Centerpartiets ordförande Edgar Savisaar. Han ledde det självständiga Estlands första regering och hoppades nu att återkomma som regeringschef efter 15 år.

Centern lockar både estniska och ryska väljare, främst låginkomsttagare och pensionärer. Partiet har kampanjat intensivt på ryskdominerade orter och lovat bevara ett sovjetiskt krigsmonument i Tallinn, som liberalerna och högeralliansen vill flytta.

TT

Mer läsning

Annons