Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Libanonstrider kräver fler offer

Annons

Minst åtta personer uppges ha dödats i fortsatta strider vid det palestinska flyktinglägret Nahr al-Barid i norra Libanon.

Enligt ögonvittnen sköt den libanesiska armén stridsvagnseld mot lägret på måndagen, medan medlemmar av islamiströrelsen Fatah al-Islam svarade med granater och automatvapen mot arméposteringar. Minst ett 20-tal civila ska ha skadats.

Rök steg återigen från lägret, som hyser minst 40|000 invånare.

Under natten hade annars libanesiska Röda Korset tillåtits hämta ut 20 skadade, under en paus i striderna.

Libanons armé har inte rätt att gå in i lägret, enligt ett avtal från 1969 som förbjuder arméintrång i samtliga tolv palestinska flyktingläger i landet.

I söndags dödades över 50 personer _ 27 soldater, 15 medlemmar av Fatah al-Islam och 15 civila _ i oroligheterna kring lägret, de värsta inhemska strider som Libanon upplevt sedan inbördeskriget tog slut 1990.

Bland de döda fanns "viktiga ledare som har utfört och planerat stora attacker", uppgav Libanons informationsminister Ghazi Aridi enligt BBC.

Sent på kvällen dödades dessutom en 63-årig kvinna när en kraftig sprängladdning exploderade vid ett stort varuhus i huvudstaden Beirut. Ett tiotal personer skadades. Det är dock oklart om händelsen har något samband med oron vid Nahr al-Barid, som ligger i staden Tripoli fem mil norr om Beirut.

Meningarna går isär om vad som utlöst de häftiga striderna. Säkerhetsstyrkor gjorde en räd mot en byggnad i Tripoli för att gripa medlemmar av Fatah al-Islam som misstänks för ett bankrån i lördags. Fatah al-Islam ska som svar ha attackerat arméns posteringar utanför lägret, vilket i sin tur fick armén att gå till motattack. Talesfolk för rörelsen hävdar dock att arméns angrepp var oprovocerat.

Fatah al-Islam, som bildades i fjol, anklagas för att medvetet försöka destabilisera Libanon och vara en front för den syriska underrättelsetjänsten. Ledaren Shakir al-Abssi har i sin frånvaro dömts till döden i Jordanien för mord på en amerikansk diplomat 2002 _ en händelse som även gav en dödsdom åt terrorledaren Abu Musab al-Zarqawi, som dödades i Irak i fjol.

TT

Mer läsning

Annons