Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Libanon intog palestinskt läger

Annons

Libanesisk militär tog sig i dag för första gången in i flyktinglägret Nahr al-Bahrids gamla centrum där den hårdföra rörelsen Fatah al-Islam har hållit stånd i ungefär åtta veckor, uppgav en säkerhetskälla till AFP.

Militärens bedrift är ett stort steg i kampen mot motståndsgruppen. Libanesiska och militära flaggor vajade över några av de sönderbombade byggnaderna i samhället. Sedan 1969 har det varit förbjudet för libanesiska trupper att ta sig in i palestinska flyktingläger, vilket gör händelsen extra uppseendeväckande.

En soldat rapporterades ha dött i striderna.

Regeringsarmén har i åtta veckor försökt slå ut de få gerillakrigarna i den palestinska flyktingstaden. Tidigare i dag sköt gerillan iväg fyra raketer som tog mark sju kilometer från lägret.

Raketerna slog ner på ett fält i den lilla byn al-Qaabrine. Ingen människa skadades, rapporterade polis.

I går ryckte styrkorna fram i lägret efter två dagars hårda strider där elva regeringssoldater stupade.

En libanesisk armétalesman sade att den al-Qaida-inspirerade milisen nu bara kontrollerar ett område på 300 gånger 600 meter på en kulle inne i lägret.

Under striderna, som startade i maj, har minst 184 människor dödats, varav 95 soldater och minst 68 islamister enligt AFP:s statistik.

Fatah al-Islam uppträdde för första gången i Nahr al-Barid i slutet av 2006. Medlemmarna kommer från olika arabländer. De cirka 80 som finns kvar i lägret får stöd av en ganska stor grupp prosyriska palestinier enligt en palestinsk källa.

Stadens 31|000 invånare har flytt undan striderna och bara några få civila tros finnas kvar.

TT

Mer läsning

Annons