Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Libaneser befarar inbördeskrig

Annons

Striderna mellan libanesisk militär och islamistmilis i ett palestinskt flyktingläger väcker stor oro i Libanon. Minst nio civila dödades under måndagen och på kvällen skadade en bomb sju i ett köpcentrum i Beirut.

För många känns den interna konflikten värre än kriget mellan Israel och Hizbollah-gerillan.

Asaad Talib konstaterar att historien upprepar sig.

Minst nio civila uppges ha dödats under dagen.

Sent på kvällen exploderade en bomb i exklusiva köpcentrumområdet Verdun i västra Beirut och skadade minst sju personer, uppgav säkerhetskällor och vittnen.

Enligt polisen var bomben placerad under en bil som stod på en parkeringsplats. Bilar sattes i brand och byggnader förstördes av explosionen i området, som fylldes av svart rök.

Nahr al-Barid har enligt ögonvittnen förvandlats till rena krigszonen, med kulregn och våldsamma explosioner i de trånga gränderna. Tjock rök steg under måndagen från lägret som armén besköt med stridsvagnseld, artilleri och kulsprutor från kullarna runt omkring.

Medlemmar av islamiströrelsen Fatah al-Islam svarade med granater och automatvapen mot arméposteringar.

Invånare i lägret berättade i telefon hur de hukade i sina hem, utan tillgång till el eller vatten.

En läkare som arbetar för Röda halvmånen uppgav att det låg kroppar på gatorna och att flera svårt skadade människor behövde komma till sjukhus.

Biståndsorganisationer vädjade om eldupphör för att kunna föra ut de skadade ur lägret, som har omkring 40|000 invånare.

FN varnade för att en humanitär kris snabbt kan uppstå i Nahr al-Barid. EU-ordföranden Tyskland fördömde blodbadet och uppmanade till avväpning av den islamistiska milisen.

Fatah al-Islam har bara ett par hundra beväpnade medlemmar och saknar brett stöd bland libaneser i gemen. Men gruppen, som bildades i fjol, tycks ha gott om vapen och vara väl organiserad. Den anklagas för att vara stödd av Syrien. Dessutom antas Fatah al-Islam ha kontakt med andra militanta grupper i andra palestinska flyktingläger.

Libanons armé har inte rätt att gå in i lägren, enligt ett avtal från 1969 som förbjuder arméintrång i samtliga tolv palestinska flyktingläger i landet.

I söndags dödades minst 57 personer _ 27 soldater, 15 medlemmar av Fatah al-Islam och 15 civila _ kring lägret, de värsta inhemska strider som Libanon upplevt sedan inbördeskriget tog slut 1990.

Våldsutbrottet visar hur instabilt läget är i Libanon efter de politiska mord som skakade landet 2005 samt fjolårets krig mellan Israel och Hizbollah-gerillan.

TT

Mer läsning

Annons