Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leverantörer tvingas ge ut IP-nummer

Annons

Upphovsmän ska kunna gå till domstol och begära att fildelares identiteter lämnas ut, föreslår justitiedepartementet.

Snart kan det bli lättare för upphovsmän att driva civilrättsliga mål mot fildelare. Utan att blanda in polisen ska upphovsmän kunna begära att få reda på vem som står bakom internetabonnemang som använts för olagliga intrång i deras upphovsrätt. Förslaget kommer från justitiedepartementet och skickades ut på remiss på måndagen.

Upphovsmännen får vända sig till domstol för att begära ut informationen, som datorns unika IP-nummer, från internetleverantörerna. Sen kan de själva kontakta fildelaren och begära skadestånd.

Förslaget gör det lättare att ingripa mot olovlig fildelning, enligt regeringen, som också anser att det driver på utvecklingen av lagliga sätt att ladda ned film och musik från nätet.

Tobias Andersson, pressansvarig på Piratbyrån, en lobbyorganisation som förespråkar fildelning, ser flera problem i förslaget.

Henrik Pontén, jurist på filmbolagens intresseorganisation Antipiratbyrån, har som väntat en annan åsikt.

"I Danmark och Finland har motsvarande lagstiftning funnits länge och har visat sig effektiv och rättssäker, säger han i ett pressmeddelande.

Förslaget är tänkt att bli verklighet den förste juli nästa år.

"Mer än två år för sent får därmed de svenska kreatörerna samma skydd som exempelvis sina danska och finska kollegor", skriver Pontén.

TT

Mer läsning

Annons