Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levande kanin i köket

Annons

Fyra näringsställen besöktes vid helgens krograzzia i Borlänge. Polisen, räddningstjänsten, socialförvaltningen och miljökontoret genomförde en gemensam tillsyn.

Miljökontoret beslöt att stänga ett gatukök efter omfattande brister i livsmedelshanteringen. Bland annat förvarades en levande kanin i köket, i en pappkartong.

Räddningstjänsten hade också allvarliga anmärkningar mot gasolhanteringen vid gatuköket i Bro. Tillstånd saknades för att använda gasol och förvaringen strider mot bestämmelserna.

Nosse Nosrati, som driver gatuköket, sedan den 15 mars visste inte att tillstånd krävs för gasolhanteringen.

Ett sådant har han nu sökt, och de brister som miljökontoret anmärker på ska avhjälpas. Han hoppas att han kan öppna igen inom en vecka.

-Jag anser att jag är kunnig, men regler och lagar ändras. Det är så mycket oklarheter. Man blir snurrig.

Han berättar att han tidigare ägt krog i Gävle och att han under sex år varit borta från Sverige. Nosrati tycker att myndigheterna borde bistå med mer råd och information. Man han är tacksam över inspektionen:

-Jag vill servera folk på bästa sätt. Då har man lyckats.

Nosse Nosrati berättar bland annat att en digital termometer visar fyra grader, men när miljökontoret mäter är det betydligt varmare. Det går tydligen inte att lita på utrustningen.

Kaninen kände han inte till, den hade lämnats in för att han skulle ta med hem till ett barn.

- Jag har investerat och renoverat mycket här.

Om inte miljökontoret stängt gatuköket hade eventuellt räddningstjänsten gjort det.

När det gäller publik verksamhet måste det finnas tillstånd för gasolhanteringen. Kritik riktas också mot själva installationen och förvaringen.

-Det här är farligt, säger Nosse Nosrati som omgående beställt arbeten som ska rätta till felaktigheterna.

Inspektioner genomfördes under helgen även vid Bella pizzeria, Ornäs pizzeria och Dala indiskt kök. En hel del brister noterades av främst miljökontoret.

-Bäst var det på Dala indiskt, sammanfattar Siv Dannehag, miljöinspektör.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons