Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena ska få fler kvinnor att upptäcka stålbranschen

Annons

- Det finns redan en stor medvetenhet om hur viktigt det är att få in fler kvinnor i branschen, både för tillväxten och för att säkra utvecklingen. Fler kvinnor på ledande befattningar är en avgörande faktor för att nå framgång, säger Lena Hedin, projektledare för Resurscentrum.

- Det här får jag väl äta upp, men kvinnor tänker litet längre än män, ett steg till, vilket gör att man kan dra stor nytta av kvinnor på högre poster. Och det är aldrig bra om en bransch blir för enkönad, olika grupper har olika saker att tillföra, säger hon.

Lena Hedin började arbeta som traversförare i Domnarvets järnverk i början på 1970-talet. De senaste 12 åren har hon varit på avdelningen för marknadskommunikation, där hon nu är projektledare.

Hon tänker börja sitt nya jobb med att undersöka var alla kvinnor finns och vad de gör i de cirka 200 små och medelstora företag som ingår i Triple Steelix.

Projektet vänder sig i första hand till nyckelpersoner inom industrin. Målet är att både öka jämställdheten och att säkra en bra rekrytering. Och det ska man göra bland annat genom att försöka intressera kvinnor att söka sig till de stålrelaterade utbildningar som finns i exempelvis Borlänge.

Det finns också ett tydligt behov av ledarskapsutbildning för kvinnor och åtgärder för att förändra arbetsmiljön. Resurs-centrum ska därför arbeta brett med jämställdhetsfrågorna.

CLAES HUSAHR

Mer läsning

Annons