Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Philipsson i händelsernas centrum

Annons

Hon står i centrum.

Men den här gången är Lena Philipsson med i Melodifestivalen i en ovan roll. Som programledare.

- Det är lite nervöst, men det ska det vara, säger hon.

Hon vann Melodifestivalen 2004. Nu är Lena Philipsson tillbaka i schlagervärlden, men inte som artist utan som programledare för hela schlagerturnén. I fjol var det sammanlagt tio programledare, men i år är det tänkt att Lena Philipsson ska bära hela lasset själv. Hur ska det gå?

- Jag vet inte, skrattar hon. Det går nog bra.

Det är Melodifestivalens producent Per Blomquist som bestämde att det bara skulle vara en programledare. Han fattade beslutet som en reaktion på hur många det har varit de senaste åren.

- Som producent vill man förändra så mycket som möjligt och alternativet var att ha ännu fler programledare och det lät ju märkligt.

- Fördelen med att ha en är ju att det blir så mycket roligare under resans gång istället för att byta ut dem hela tiden.

Helt ensam är hon inte. Lena Philipsson får stöd av Pekka Heino, som ska kommentera själva sändningen hem till tv-tittarna. Och så har Lena Philipsson en hel redaktion bakom sig, med stjärnregissören Hans Marklund i spetsen. Han har jobbat mycket med Lena Philipsson och är säker på att hon kommer att klara sig bra som programledare.

- Hon blir alldeles utmärkt. Jag har jobbat så mycket med henne nu, så jag tycker att hon är det bästa vi har, säger Hans Marklund.

Lena Philipsson har stått lite vid sidan om schlagercirkusen inför den första deltävlingen i Leksand. Hon har repeterat i hemlighet, medan de deltagande artisterna har tagit rampljuset, så hon har ingen jättekoll på dem som tävlar i Leksand.

- Jag är helt fokuserad på vad jag ska göra, så jag tar inte riktigt in det. Så funkar jag.

Hon kommer inte att sjunga. Istället vill Hans Marklund visa upp en ganska okänd sida av Lena Philipsson.

- Det har aldrig visats i tv att hon är väldigt, väldigt bra på att prata. Det är en konst det med. Hon har ett avspänt och ledigt tilltal, säger han.

Det avspända och det lediga går igen i hennes förberedelser också. Lena Philipsson slipper tävlingsmomentet och kan ladda upp annorlunda.

- Som artist måste man bara bry sig om de där tre minuterna man är på scen och att de ska se så fantastiska ut som möjligt.

- Det här är en längre insats för mig, jag ska finnas med under ett helt program. Det som är skönare å andra sidan är att jag inte behöver oroa mig för rösten. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons