Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lektion i p-medel

Annons

NLT skriver torsdagen 1 februari, del 2, sidan 5, att "Papillomviruset smittar när man har sex". Detta är helt fel: Oskyddat sex ska det stå.

Kondom skyddar bland annat mot livmoderhalscancer för kvinnor och peniscancer för män.

Använd sexmånadersregeln: Kondom de första sex månaderna av en ny sexuell relation.

För ett tag sedan konstaterades i tidningen att aborterna är mer frekventa i Dalarna än i Sverige som helhet. Det är inte svårförklarat: Alla unga som vill något med sitt liv flyttar från glesbygden. Tidningen tog även upp p-medel och målade upp en katastrofsituation bland både ungdomar och vårdpersonal.

Men låt oss inte ge upp och ursäkta uppgivenheten med att de kvarboende i Dalarna är efterblivna och oförbätterliga utan i stället kämpa på med informationen: Det finns östrogenfria säkra p-medel. P-stav är 100,0 procent säkert (fyra värdesiffror) och innehåller endast gulkroppshormon (progesteron). Spiral finns som helt hormonfri variant. Om din lokala gynekolog uttrycker negativa åsikter om spiral för unga kvinnor, vi får fortfarande rapporter om att detta sker i Sveriges ytterkanter, påminn med din snälla röst gynekologen om att uppdatera sina fakta.

Karolinska Institutet i Stockholm erbjuder vidareutbildning inom gynekologi som landsbygden tyvärr inte utnyttjar till fullo. Helt hormonfritt är även p-dator + kondom. P-datorn blinkar ut ett par röda dagar i menscykeln.

De röda dagarna ska ni inte ha samlag. På de gröna dagarna går det bra med kondom.

Lev väl!

EMILIA

Mer läsning

Annons