Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksandsbo langade sprit till unga

Annons

Det var efter tips som polisen i onsdags kväll kunde avslöja spritlangning till ungdomar i Leksand. Någonstans vid Limsjöns södra delar i Leksand ska en man i 40-årsåldern tidigare på kvällen ha sålt alkohol - sprit och cider - från sin bil.

Polisen kunde lokalisera mannens bostadsadress och länsvakthavande i Falun beslutade att mannen skulle tas in för förhör.

I samband med att mannen hämtades för förhör från sin bostad beslagtogs visst bevismaterial. Spriten som Leksandsbon langat var köpt på Systembolaget.

I förhör erkände mannen att han langat alkohol till ungdomar i Leksand och fick därefter åka hem igen. Utredning mot honom pågår dock fortfarande och enligt praxis betraktas alkohol-langning till ungdomar som ett grovt brott och kan vid fällande dom ge sex månaders fängelse eller mer.

Det här är andra gången inom en månad som langare avslöjas i Leksand. Strax före påsk skedde handel med alkohol mer eller mindre öppet utanför Leksands Gymnasium. Två ungdomar i 20-årsåldern har rättsliga efterspel att vänta från det avslöjandet.

Kommande helg och inledningen på nästa vecka med Valborgsmässofirande är kritiska kvällar när det gäller alkoholdebut för ungdomar. En som på nära håll ser ungdomarnas alkoholvanor är Lars-Olov Igelström på Brandmannen.

- Vi får vara glada om det kommer 100 nyktra ungdomar på våra drogfria arrangemang. Sedan kan det stå dubbelt så många berusade utanför, säger han och fortsätter:

- Tyvärr kryper alkoholanvändandet ner i åldrarna. Jag hoppas att föräldrar nu på valborg väljer barnen och finns tillhands ute på Noret för det behövs!

Mer läsning

Annons