Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vit julgemenskap över generationsgränserna i Torrberg

En vit – i bemärkelsen alkoholfri – juldag ger gemenskap och trivsel över generationsgränserna i Torrberg.
– Bordtennisturneringen började som en far och son-aktivitet – för över 20 år sedan, berättar Gunnar Sundell.

Annons

Årets upplaga av Juldagskuppen i bordtennis är den 22 i ordningen.

– Först spelade jag teater med de äldsta barnen och när jag hade en bordtennisintresserad son i tioårsåldern fick det bli pingis, berättar Gunnar Sundell, som är ordförande i IOGT-NTO-föreningen 138 Majblomman Torrberg.

Första året kom fem fäder med sina söner till NTO-gården och sedan aktiviteten blev en cup med ett inledande gruppspel har den lockat upp till 33 deltagare – plus syskon, föräldrar och andra intresserade,

– Vi inbjuder till gemenskap under en heldagsaktivitet och umgås över alla generationsgränser. Och pingisturneringen kan med fördel kombineras med vädermässigt lämpliga uteaktiviteter, berättar Gunnar Sundell.

Sedan 2007 ingår "kuppen" i IOGT-NTO:s vit jul-aktiviteter, men i Torrberg firade man alltså vit jul långt tidigare.

Dagen inleds med anmälan mellan klockan 10.30 och 11 och sedan är matcher på fyra bord tills en segrare är korad. Att delta är gratis för barn och ungdomar under 20 år och de får också förtäring i form av bland annat skink- och ostsmörgåsar och korv med bröd. Vill äldre äldre ha förtäring kan de ge en "kollekt".

– Det här är en byhögtid, ett hemvändararrangemang och en trivsam juldagsaktivitet. Istället för att skjutsa våra ungdomar de sju kilometrarna till Leksand eller till någon annan ort kommer deras kamrater och andra intresserade hit från Leksand, Rättvik och även andra kommuner, konstaterar Gunnar Sundell.

Mer läsning

Annons