Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildsvinsproblem i skogarna

/
  • Vildsvinens utökning i kommunen oroar miljökontorets Olle Ryberg.

Annons

De finns på östra sidan av älven mellan Rönnäs och Torrberg, mellan Hjortnäs och Leksboda och ner mot golfbanan. Och på senare tid har en population uppstått i skogarna kring Djursjön, Molnbyggen och Gyllingen. Vildsvinen blir fler och fler i vår kommun.

Många jägare som vill se en jaktbar stam hävdar att det är naturlig invandring söder ifrån, men varken miljöinspektör Olle Ryberg eller Daniel Hansson på Länsstyrelsen "köper" det argumentet.

- Det är märkligt att flera av kommunerna söder om Leksand inte har några vildsvin i så fall och att de hamnar i klumpvis på speciella ställen här i kommunen, säger Olle Ryberg

- Och icke att förglömma Dalälven som de måste ta sig över, fyller Daniel Hansson i som också jämför med Gävleborg där man vet att vildsvin tagit sig upp från Sörmland.

- Där rör det sig om enstaka djur. Max tre stycken och de går inte i flock, säger han.

Båda är helt övertygade om att grisarna i sydvästra Leksand är utplanterade vilket är olagligt precis som de tre stationära utfodringsplatser som man nyligen hittade i skogen kring Skeberg.

- När vi kom var det minst tio djur som sprang in i skogen. Att det var en permanent utfodringsplats för vildsvin råder det ingen tvekan om. Det hängde säckar med grisfoder i träden bland annat, berättar Ryberg.

I området fanns också mängder med frukt, grönsaker och bröd.

Markägaren medgav att han på sina marker hade en åtel för flera olika djur, men nekade till att ha något med utfodringen av vildsvinen att göra.En polisutredning inleddes, men åklagare Olle Sohlberg lade ner förundersökningen härom dagen.

- Det är oerhört svårt att bevisa vem som planterar ut och matar och det är här som jag hoppas på allmänheten. Att de tipsar oss om vad de ser i skogarna. Det går absolut att vara anonym om man vill det, säger Ryberg.

Han är medveten om att vildsvinen i skogen är en känslig fråga och att det förekommit både hot och handgripligheter i form av sönderskurna däck.

- Men de som planterar ut vildsvin vet inte vad de ställer till med. Det finns ingen utredning om den ekologiska effekten och djuren förökar sig blixtsnabbt. Det har redan gått över styr!

Fotnot. Miljökontoret nås via kommunens växel 0247 - 80 000

Mer läsning

Annons