Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga filmskapare på festival

/
  • Filmisar. Film är kul tycker Insjöungdomarna från vänster Elin Sunnanängs, Sara Pellgård, Tone Rosling, Niclas Norenius-Marander, Carolina Persson och Tilda Sjöberg

Annons

Med det ville hon säga att det är ett tufft jobb att vara filmskapare. Att sedan få ekonomi på projekten är ännu svårare. Hon ville inte skrämma eleverna men konstaterade att det är mycket svårt att klara sig ekonomiskt på kultur. Det gäller att vara envis, menade Maria, som samtidigt tyckte att det var det bästa på jorden att vara dokumentärfilmare.

Inspirationsdagen i Leksand under rubriken "Koll på verkligheten" var en avstamp inför höstens Nitra "Dokumentärfilm i skolan". Det är tredje året man kör dokumentärfilmfestivalen och visst finns hopp om framtiden men då måste det bli en bättre uppslutning, menade Film i Dalarnas mediepedagog Ingvar Grau.

- Det fordras en uppryckning om det ska bli en fortsättning.

Målet är att få med alla länets kommuner i skolfilmprojektet, menade Grau. Han tyckte inspirationsdagen i Leksand bjöd på ett varierat program.

- Varje film har något som berör.

Där fanns elever från Rättviksskolan, Britsarvsskolan, Bjursåsskolan, Kristinegymnasiet och inte minst Insjöns skola där en grupp producerat filmen "En blick av kärlek". Vad betyder ordet kärlek? Ord som förtroende, lita på, tycka om, älska och känslor var svar från de tillfrågade.

- Kul att få filma människor, tyckte Insjöeleven Tone Rosling. Speciellt barn.

Mer läsning

Annons