Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trött på besparingshysterin

/
  • Besviken. Mainy Häger är trött på alla besparingar inom vård och omsorg. Här Mainy och barnbarnet Emilia  Foto: Christer Klockarås

Annons

Det är den äldre generationen som byggt upp det svenska samhället, menar hon. Och ska det sparas i samhället så är det skola och vård och omsorg som drabbas i första hand.

- Jag är så besviken. Politikerna styr och ställer som de vill.

Inte nog med baksmällan på taxiområdet, menar Mainy. Vårdsektorn i allmänhet och äldrevården i synnerhet blöder också. Hon berättar om sin 91-åriga mor som häromdagen råkade illa ut vid ett av servicehusen.

Modern hjälptes till toaletten. Klent med personal gjorde att hon sedan lämnades ensam. Det ville sig inte bättre än att hon föll framlänges ned på toalettgolvet med befarad hjärnskakning till följd. Hon fick även sårskador och blånader i ansiktet.

Mainy Häger menar att händelsen kan utmynna i en Lex Sara anmälan. Mainy dömer för den skull inte ut personalen. Hon vet att de mår mycket dåligt efter olyckshändelsen. Hon dömer ut samhällssystemet i sig.

- Personalen gör vad de kan.

Hon vet också att personal uppmanar anhöriga att klaga på det som inte fungerar. Annars händer det ingenting låter det.

- Men vi har ju i alla fall en fin ishockeyarena, säger Mainy Häger med ironi i rösten.

Redan idag är samhället fullt med äldre medborgare, fortsätter hon, och många pensionärer väljer att flytta tillbaka till hembygden samtidigt som äldrevården urholkas mer och mer.

- Hur ska samhället klara det här i framtiden. Det förstår jag inte. Förresten tror jag inte politikerna själva vill bo på servicehus med den omsorgen som är idag. Det är en ständig försämring på gång, men så är det väl över hela landet, funderar Mainy Häger dystert.

Mer läsning

Annons