Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svalt intresse för trygghet

/

Annons

Trygghet kan vara mycket - skolan kvar i byn, plogade och sandade vägar, fler poliser och öppna polisstationer, hjälp av Fixar-Malte att få upp gardinen eller byavakten som patrullerar nattetid.

En stor del av tryggheten i byarna är den informella grannsamverkan där man hjälper varandra att hålla koll när någon åker bort eller om något bryter från de vanliga rutinerna.

Genom att gå samman kan den informella grannsamverkan bli officiell och i går kväll var det tänkt att de boende i de norra delarna av kommunen skulle få ställa frågor i ämnet till representanter från Brottsförebyggande rådet, Brottsofferjouren, och polisen.

Så mycket frågor blev det dock inte. Endast en bybo dök upp.

– Om jag känner mig trygg? Svårt att säga för trygghet är ju så mycket, sa Börje Holén från Norr Bergsäng.

– Det är väl mer brottslighet i Leksand och där är jag inte så mycket, men visst får vi i byarna också känna på brottsligheten. Jag blev bestulen på mitt älgkött för ett par år sedan. Det kändes inte bra. Jag hade gärna sett att det klarats upp.

Polisens statistik visar att att antalet anmälda brott sjönk något i Leksand förra året. Men statistik är statistik. Färre poliser som upptäcker brott kan ligga bakom de lägre siffrorna liksom osäkerheten på hur många som låter bli att polisanmäla "för det är ändå ingen idé".

De församlade var dock rörande ense om att allt förebyggande arbete som görs är oerhört viktigt och önskan är att polisen i Leksand kunde vara ute ännu mer i skolorna.

Mötet i Sjugare i går var tänkt som ett pilotmöte inför en stor samling i Plenisalen i kommunhuset den 12 april. Då kommer förutom BRÅ, BOJ och polisen även kommunledningen och representant från försäkringsbolag att finnas med och mötet då är öppet för alla intresserade i kommunen.

Mer läsning

Annons