Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömmen tillbaka – ingen vet varför Leksand blev mörklagt

Mörker rådde i större delen av Leksand kommun under torsdagskvällen.
Från början var 8887 hushåll drabbade, men efter någon timme sedan började lamporna tändas igen. Klockan 17:49 hade samtliga kunder ström igen.

Annons

Ingen el, ingen pizza. Hör pizzabagare Adnan Serhanoglu omhur strömavbrottet påverkar hans restaurang:

– Någonting löste ut vår station i Insjön och gjorde centrala Leksand med intilliggande byar som Tällberg och Siljansnäs strömlösa. Än vet vi inte anledningen, men vi får reda på mer i morgon, säger Kent Byman, marknadschef och pressansvarig på Dala energi.

Enligt honom är det överliggande nätet som Ellevio ansvarar för som orsakat problemen.

På Visir Bio i Leksand grät barnen i foajén, rapporterade Anders Tull. Han skulle ha visat Hitta Doris klockan 17, den tecknade uppföljaren till Hitta Nemo , för höstlovslediga barn.

– Vi får nog leta förgäves idag, hela samhället och några byar är mörklagda har jag hört, barnen står och gråter, och mammorna tröstar och säger att de inget kan göra, säger Anders Tull som dock lovar att köra filmen senare.

Större delen av kommunen var alltså drabbad, mörka bud kommer från både Tibble, Leksboda, och Siljannäs. Redan vid 17.30 var dock strömmen tillbaka i Leksands Noret och i Tällberg.

– Det är besvärligt när sådant här händer, men lyckligtvis är det sällan. Vi leverar ström 99,8 procent av året, säger Kent Byman.

Mer läsning