Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora visioner för att utveckla Leksandsrodden

/
  • Visionärer. Leksandsrodden behöver utvecklas och förändras inför nästa år - arrangemanget måste locka mer publik. För att klara det skulle arrangörerna behöva ekonomiskt stöd från kommunen. Från vänster Ronny Svensson, Lars Nilsson, Margareta Karonen och Thore Sterner.  Foto: Göran Persson

Annons

- Vi har diskuterat en omfattande förnyelse och att kanske ordna en evenemangsvecka med olika händelser kring älven och Siljan. Förutom rodden kan man ha en ångbåtsdag där besökare kan få lära sig mer om ångbåtar och se hur ångmaskiner fungerar, berättar Ronny Svensson som också har visioner om en dag med "Farled Dalarna".

- Byarna i bland annat Tibble, Ullvi, Romma och Rönnäs skulle också kunna ordna mixade roddlag med både unga och gamla deltagare, säger han.

Ronny Svensson har kallat till presskonferens med anledning av Leksandsroddens framtid. Med kring borden i kulturhuset sitter också Lars Nilsson, Thore Sterner, Margareta Karonen och kulturchefen Anna Svensson.

Många av de som arbetar ideellt med Leksandsrodden är besvikna över kommunens dåliga uppbackning av arrangemanget. Man har fått ett föreningsbidrag på 8000 kronor. Beskedet från kommunen är att det inte finns ytterligare pengar till bidrag. Men det är en förklaring som Ronny Svensson inte köper.

- Det man prioriterar finns det nästan alltid pengar till, eller så skaffar man pengar. Resan till Japan kostade säkert minst cirka en miljon kronor, berättar han.

Skulle kommunen gå in aktivt med ekonomiskt stöd så räknar Ronny Svensson med att andra sponsorer också går in och stöttar projektet. Arrangörerna fick tidigare avslag hos kommunen på ansökan om bidrag på 100 000 kronor.

Tidningen ringde upp Anne-Lie Stenberg, m, som är vice ordförande i kommunstyrelsen:

•Varför går inte kommunen in och stöttar arrangemanget?

- Vi tycker att de andra sköter det bra genom organisationer, exempel i Siljansnäs. Det är så enkelt att bara be om pengar. Ansökan om 100 000 kronor är mycket pengar jämfört med det bidrag på 30 000 kronor som exempelvis medeltidsföreningen får, säger Anne-Lie Stenberg.

- Tidigare tog de inträde, nu gör de inte det och de har färre besökare. Nu har de tagit tag i detta och det tycker jag är jättebra. Kommunen stöttar och vi har skrivit program och tryckt affischer.

•Är inte kyrkbåtarna en viktig symbol för kommunen?

- Vi kan ha det som en symbol i alla fall. Vill man inte komma och titta på arrangemanget så kanske man måste fråga sig om vi ska ha det kvar?

Mer läsning

Annons