Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarland vill bli tivoli

/
  • Höga planer.
  • På plats. Pariserhjulet ligger i delar på parkeringen i väntan på det tillfälliga bygglovet som enligt uppgift ska komma inom kort.

Annons

Orsandbaden är en av de hetaste platserna i Leksands kommun just nu. LIF vill ta över stugbyn och campingen. Kommunen planerar för tomter i såväl Käringberget som Hjortnäsheden och Sommarland rustar för att bli ett tivoli.

- Det är dags nu. Pariserhjulet ligger på parkeringen, bara att montera så fort vi fått det tillfälliga bygglovet och det kommer endera dagen, berättar Mats Nobelius.

Det 24 meter höga utsikthjulet kommer att placeras mitt i parken.

- Det kan tyckas högt men hjulet kommer att stå en bit ner i slänten. Samma sak med den 40 meter höga mellanstora berg- och dalbana som vi förhoppningsvis kan köpa in om några år tillsammans med häftigare karuseller som lockar ungdomar.

- Vi måste vidga vår målgrupp som hittills varit barnfamiljer. Därför planerar vi för ett tivoli.

Att de nya planerna kanske inte gillas av alla är man beredd på.

- Vi vet av erfarenhet att det är tufft att införa nya inslag i miljön, men vi hoppas att allmänheten är lika positiv till våra idéer som kommunen är. Att man förstår vikten av satsningarna för att säkra turismen till vår region, fortsätter Nobelius.

Drömmen och visionen är också att glasa in parkens vattenland för aktiviteter även på vintern.

- Vi investerar sex miljoner kronor i år, men framöver kommer det att handla om betydligt större summor, fortsätter Mats Nobelius som är andra generationen på Sommarland.

- Vår filisofi är att inte investera förrän vi har egna pengar. Då kan det ta lite tid, men å andra sidan har vi inga lån och står på en solid grund.

Det enda problemet i dagsläget är egentligen parkeringen som är för liten och behöver bli dubbelt så stor.

För att de stora tivoliplanerna ska bli verklighet måste detaljplanen för området ändras. I dag är ligger parken i ett friluftsområde. Att ändra detaljplanen kan ta uppemot två år.

Mer läsning

Annons