Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snowboardstjärnan Maria Danielsson satsade på stickat: Hennes mössor klär Hollywoodstjärnor

Snowboard-proffset tvingades sluta när knäet inte höll. Då satsade hon på stickat i stället.
– Det gäller att gilla läget, säger Maria Danielsson som är intolerant bara när det gäller illa påsatta huvudbonader.
Designen har gjort succé och de stickande damerna i Siljansnäs har fullt upp. Både James Bond och Jennifer Lopez har en luva.

Annons

Vi hälsar på i en tillfällig butik i Siljansnäs. Flagorna hänger i verkstadens tak, smörjgropen är täckt med bräder och på det slitna betonggolvet ligger trasmattor - en ruffig och eftersträvansvärd charm som funkar bra som bakgrund till mjukt och stickat.

Marias pop up butik hemma i garaget i Siljansnäs.

Maria Danielsson älskar det råa, men en del bybor som kommer förbi och pratar är mer skeptiska och föreslår helrenovering. Till vardags säljer Maria tröjor, mössor, vantar och annat varmt och vackert via webbshopen, men varje sommar och några dagar runt jul öppnar hon butik i den gamla macken i Siljansnäs där det också finns blomsterbutik och företagshotell.

Grått och brandgult i vintrigt motljus i pop up-butiken.

Under åtta år åkte hon snowboard på heltid, slutade på en sjätteplats vid OS i Turin och hade siktet var inställt på revansch i Vancouver 2010. Målet var en OS-medalj.Efter sex operationer gav Maria Danielsson upp brädkarriären för sex år sedan. Det vänstra knäet hade krånglat under många år, och Maria tvingades sluta abrupt då hon kraschade under VM i Korea och ben i det redan sargade knät gick sönder.

Hon har alltid varit händig. Redan som liten sydde hon barbiekläder - mamma fick sätta en mjölkback på pedalen för att hon skulle kunna gasa. Under åren som snabbåkande proffs hade hon 300 resdagar om året och då var symaskinen lite åbäkig att ta med sig. Stickorna däremot gick bra att packa.– Jag kunde köpa garn i Argentina och vara klar med en mössa när jag kom till USA. Det var ett sätt att få bort fokus från sporten och tänka på något annat.

När Maria Danielsson drog i gång företaget hann hon inte sticka allting själv, men en kompis från Siljansnäs påpekade att det borde finnas pensionerade damer med tid över. Och det fanns det. I Siljansnäs och Leksand raggade Maria Danielsson upp ett gäng via anslagstavlorna i byn. I Stockholm har hon fem stickerskor som hon fick kontakt med via garnbutiker. "The lovely knittingladies" kallar hon dem på den engelskspråkiga hemsidan - de underbara stickerskorna. Maria testar ofta sina idéer på dem, förser dem med mönster och material, och så får de betalt per plagg.

Damerna har fullt upp med vantar, sockor, ponchos och kragar till de mjuka tröjorna som Maria har utvidgat sortimentet med. Hon klipper själv till, och sömmerskan Jessica Holding i Siljansnäs syr.

– Jag bara hittar på, jag älskar att vara kreativ, säger Maria Danielsson om formgivandet.

När Maria Danielsson drog i gång företaget hann hon inte sticka allting själv, men en kompis i Siljansnäs påpekade att det borde finnas gott om pensionerade damer med tid över.

Egentligen skulle hon kunna utvidga, men hon vill inte bli för stor och tappa bort sin kärna - direktkontakten med produktionen.– Det går bättre och bättre, en hel del idrottsmänniskor bär mina plagg, som Jessica Lindell Vikarby, säger Maria som har sett sina mössor både på Daniel Craig som spelar James Bond och skådespelerskan Jennifer Lopez.

Så mycket pengar tjänar hon inte på textilprodukterna, det är som föreläsare Maria Danielsson försörjer sig. Hon har pluggat prestationspsykologi och kan det där med mental träning och kommunikation efter sina år som proffs, samt genom en utbildning i ledarskap på Handels.– Var den du är, det är min viktigaste tes. Jobba inte för att bli någon annan utan bygg på den du är... Det låter enkelt, men det är svårt. Luften är fri och alla är vi bra på något. Och det är ju tur att vi alla inte är lika. säger Maria Danielsson som väljer att ta det mesta positivt.

Hattarna är stickade, och sedan tovade. Expert på det är Ingegerd Jons i Siljansnäs.

Mer läsning

Annons