Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljansrodden avgjordes i helgen

/
  • Går om. Båt nr 26 Siljansnäsarn III, Siljansnäs, går om bår nr 32 Sturfajt'n från Orsa. Bilden är från heat nummer två i damklassen.  Foto: Göran Persson
  • Ledning. Brugpiga III, Västanvik, har tagit en klar ledning, under heat nummer två i damklassen, och man behöll ledningen ända in i mål.  Foto: Göran Persson
  • Damklassen. Rättvikskullan, Rättvik, leder över Sofia Magdalena, Sollerön. Bilden är från heat nummer ett i damklassen.  Foto: Göran Persson

Annons

Under lördagen hölls de sista deltävlingarna i kapprodden med kyrkbåtar. Det var en hel del åskådare på plats vid kajen i Leksand och längs efter Solvändan som går utmed älven. Ute på vattnet fanns det även en och annan fritidsbåt som cirkulerade och passade på att beskåda arrangemanget.

Leksandsrodden inleddes med att damerna körde fulldistans, 2650 meter, från Västanviksbadet och in mot kajen. I heat nummer ett startade båt nummer 21 Sofia Magdalena, Sollerön, och bår nummer 30 Rättvikskullan, Rättvik.

Under det inledande skedet var det mycket jämnt mellan de båda båtarna, på första medeltiden låg Rättvikskullan något före Sofia Magdalena. Rättviksbåten tog ledningen med en knapp båtlängd och spurtade mot slutet.

Rättvikskullan gick i mål på tiden 11.51.96 minuter och tvåan gick i mål på 12.03.20. Båten från Nusnäs kom inte till start.

I heat nummer två startade Siljansnäsarn III Siljansnäs, Brudpiga III, Västanvik, och Sturfajt'n, Orsa. Under inledningsskedet var Siljansnäsarn och Sturfajt'n mycket jämna. Brudpiga III var i en egen klass under heatet. Strax innan bron vid kajen så gick Siljansnäsarn om Sturfajt'n. Då var Brudpiga III nästan redan i mål.

Det kördes även två heat i Älvrodden, en kortdistans med start från Prostbryggan. Distansen var cirka 600 meter.

Slutligen körde även herrarna fulldistans i två heat.

Jussi Kuismin, tidtagare under tävlingen, berättade att det totalt var 16 båtar som deltog.

- För tio år sedan var det ett 30-tal båtar som deltog och då kördes det sex heat, berättade Jussi Kuismin.

Lars Nilsson berättar att det varit dålig uppbackning från kommunens sida till arrangemanget. Han betonar att kapprodden har anor sedan år 1936 och är viktigt för Leksand, inte minst för turisterna skull.

- Dör det här arrangemanget ut så finns det inga båtar kvar om tio år. Och det här är viktigt för turismen, säger Lars Nilsson.

- Den här lågbudgetrodden vi kör nu kostar omkring 10 000 kronor att ordna.

Tävlingsjuryn bestod av Ulf Rydell, Rolf Sundh och Gösta Högvall. Kulturchefen Anna Svensson var prisutdelare.

Arrangörer var Leksands kyrkbåtsroddare, med stöd av Leksands Kultur- och Fritidsförvaltning och Brudpiga Roddklubb.

Mer läsning

Annons