Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagobetonad julmarknad i gårdsmiljö

Stämningen är sagobetonad och gör julmarknaden i lilla Hedby – med ett 80-tal invånare – till en lika stor högtid som själva julaftonen. Konceptet "Hemlagat och hemgjort" lockade i år mellan 500 och 600 personer – från hela Sverige.

Annons

Julmarknaden i Hedby – som en saga och med hantverk av till och med konstnärlig kvalitet.

Marknaden är något av ett kvinnoprojekt, startat av några av byns kvinnor eller – som de kallar sig själva – Brända bönor.

Brända syftar i det här sammanhanget på den stora husklungan i byn och Dalaidyllen Hedby. Bönorna har till och med tagit fram ett eget närrostat kaffe på kaffebönor från tre världsdelar. Och allt kaffebröd som serveras under marknaden är naturligtvis hembakat.

Samtliga marknadsstånd är tillverkade i byn och hyrs ut för att göra marknaden estetiskt enhetlig.

Julmarknaden, som alternerar mellan gårdsmiljöerna Joongården och som i år Bäckasgården, tar nämligen avstamp i det nära, gedigna och genuina.

Årets marknad lockade rekordmånga besökare.

– Vi har ett tiotal egentillverkade marknadsstånd och eftersom vi inte har plats för fler så tvingas vi säga nej till knallar som vill komma hit, berättar Brändabönan Ulla Adefalk.

Och de som en gång kommit dit vill gärna komma tillbaka.

Malin Morales med sonen Hugo, fem månader, på marknadsbesök.

– Vi har besökare från stora delar av Sverige, faktiskt ända från Skåne och Blekinge.

Marknaden genomförs lördagen före julhelgen och är för många lika stor, lika gemytlig, lika viktig och lika stämningsfull som självaste julafton.

Nina Söderström och ardennern  Euro skjutsade barn och vuxna runt byn.

Många – både kullor och små riddare – köade för att åka slädturer runt byn.

I år hade Nina Söderström och ardennern Euro, som till vardags jobbar i skogen, fullt upp med att dra slädturssugna barn och vuxna längs en marschallupplyst slinga runt byn.

Serveringen var fyllda av "bönentusiaster" och besökarna handlade julklappar så det stod härliga till. Och uppe på någon höskulle satt säkert Tomten och myste.

Mer läsning

Annons