Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosor som fascinerar

/
  • Besökare. Rosor i famn och pelargon i ryggsäcken hade Anette Damberg som åkte från Gagnef till Leksand i går för att utöka sina roskunskaper.  Foto: Paulina Håkansson
  • Dagens överraskning. Redan efter 20 minuter fick rosexperterna Liselotte Dahlin och Lars-Åke Gustavsson dagens första huvudbry. Det var många rosälskare som besökte Karlfeldts Sångsgård i Sjugare i går.  Foto: Paulina Håkansson

Annons

- Den här var intressant! Är det en Minette? Nej, den är för välformad och har skålformade kronblad. De brukar vara lite rufsigare så den här måste vi titta närmare på.

Rosen som väcker uppståndelse vid bordet där Lars-Åke Gustavsson och Liselotte Dahlin sitter, växer i en trädgård i Leksand.

- Det är min kompis som bor där. Jag hälsade på förra veckan och blev intresserad av den, berättar Anette Damberg från Gagnef som själv har en trädgård där hon försöker bibehålla de gamla växterna.

- Jag vet inte hur många rosor jag har, men det är flera stycken olika, säger hon och håller fram en vit buskros.

- Den är vanlig va?

Och det stämmer. Det är en så kallad vid bondros eller Alba Maxima som den också heter som får vatten i en flaska för att klara "undersökningen".

- Ett fint exemplar. Vet du hur gammal den är? frågar Lars-Åke Gustavsson för dokumentationens skull.

Alla blommor som under dagen kommer att bedömas, förses med nummerlapp och dokumentationsblad. Rosbedömningen sker i POM:s regi, det vill säga Programmet för odlad mångfald. En nationell satsning för att bättre bevara och nyttja våra kulturväxter.

Jordbruksverket är ansvarig myndighet, Centrum för biologisk mångfald samordnar och en rad organisationer, myndigheter, företag, och botaniska trädgårdar deltar.

- I Dalarna finns många gamla släktgårdar och där är ofta rosorna bevarade. Man har också ofta kunskap om vem som planterat dem och när, vilket är viktigt för dokumentationen, säger Liselotte Dahlin och tar en titt på ett ovanligt fint exempalar av en ljusrosa Minette.

Vad är det då som är så facinerande med rosor? Frågan går till experten Lars Gustavsson.

- Ja du - fråga hundra personer och du får hundra olika svar! För min del är det två saker. Jag är botanist och tycker det är facinerande med mångfalden. Det finns till exempel 50 000 rosor upptecknade.

- Sedan är det kopplingen till kulturhistorien. I Babylonien odlades rosen för sin olja och bladen för 4 260 år sedan. Cleopatra såväl som Napoleons hustru älskade rosor och avbildades med dem, romarna dyrkade rosen och likaså grekerna, avslutar Lars-Åke Gustavsson och fortsätter med bedömningen av nästa ros på tur.

Fakta: Några rosråd

  • Varje ros har egentligen sina egna skötselråd, men om man ska generalisera lite så;
  • Beskär tidigt på våren - innan juni - så årsskottet hinner veda till sig innan höstkylan slår till.
  • Gödsla bara på våren, använd gärna kogödsel eller kompostjord.
  • Rensa ur gamla torra grenar ur rosenhäcken så får den ny energi.

Mer läsning

Annons