Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rondellerna på riksväg 70 kan bli kvar

De tillfälliga rondellerna som finns på riksväg 70 vid södra och norra infarten borde permanentas. Det tycker både Leksands kommun och räddningstjänsten som ser att larmen och olyckorna sjunkit betydligt. Nu hoppas de att Trafikverket ändrar sig i frågan.

Annons

I slutet av augusti 2016 byggdes de två tillfälliga rondellerna vid Leksands södra och norra infart. Syftet var att trafiken skulle flyta smidigare i samband med att Leksandsbron stängdes för reparation under hösten.

Nu, tre månader senar, är bron öppen igen och de tillfälliga rondellerna är kvar och förblir så till åtminstone maj.

– Oftast hade vi fem till tio larm per år på grund av trafikolyckor i korsningarna. När rondellerna var helt nya inträffade ett par små kollisioner, men inget vi behövde åka ut på, berättar Krister Ejeros, räddningschef i Leksand. Och sedan har vi, såvitt jag vet, inte haft ett enda larm sedan rondellerna kom till, säger han.

Rondellen vid norra infarten till Leksand kan bli permanent. Det hoppas både kommunen och räddningstjänsten.

Trafikingenjör Lars Lindblom har också mätt hastigheten mellan södra och norra infarten.

– Andelen fortkörare har minskat från nio till närmare noll och medelhastigheten har sjunkit med 18 km/h, noterar Lars Lindblom. Och då är hastigheten på sträckan inte ens omskyltad. Det är en dramatisk förändring av körbeteendet och trafiksituationen.

Även ambulans och räddningstjänst ser fördelar vid utryckning.

– Vi kommer snabbt ut på vägen när vi åker på larm, säger Krister Ejeros. För tio år sedan, när bron stängdes av en kortare period, fick vi åka bort till Leksandsbröd i Häradsbygden för att ta oss ut på riksvägen.

Rondellerna som de ser ut idag blir preliminärt kvar till maj, men Krister Ejeros och Lars Lindblom hoppas att Trafikverket säger ja till att permanenta rondellerna.

– Trafikverket har hittills inte varit övertygade om att rondellerna ska vara kvar, men nu är ju resultatet bättre än någon trodde det skulle vara, säger Krister Ejeros. Så vi hoppas att de ändrar sig, och förmodligen får vi besked från Trafikverket under våren.

Vad säger leksandsborna om rondellerna?

– Jag uppfattar att de flesta tycker att det är smidigare och att vi fått ett naturligt inflöde till Leksand. Både den vanliga trafiken och den vid toppar som hockeytrafiken flyter mycket bättre nu. Det enda negativa jag hört är att rondellerna inte är så vackra, men det blir ju ändring om de blir kvar för framtiden.

Fakta:Mätningarna som utförts visar att medelhastigheten på riksväg 70 mellan de tillfälliga rondellernahar har sänkts från 79 till 61 km/h. Andelen fortkörare har minskat från nio till närmare noll procent (från 1/10 till 1/250). Under avstängningen av Leksandsbron ökade trafikmängden från cirka 5 300 till 13 600 fordon per dygn.

Mer läsning

Annons