Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problem med nya adresser

/
  • Många drabbade. Rönnäsbyarna är långt ifrån ensamma om problemet, men bland de första att ta upp frågan på bystämman.

Annons

- Jag är inte arg eller så, men det känns inte speciellt bra när jag var och varannan dag måste hämta posten hos grannarna.

- Har jag otur hamnar breven hos någon sommarboende och då kan det ta månader innan jag får min post. Själv har jag också fått post som skulle till Hälla och Romma.

Ingemar Blomqvists adress är; Östra Rönnäs Rönnäsvägen 212. I bland med gårdsnamnen Lokes först. Adressen på kuverten slutar oftast efter Rönnäsvägen 21 och ibland får bara 2:an plats.

- Jag har varit i kontakt med både posten och folkbokföringsmyndigheterna, men de hänvisar till kommunen. Därför har jag skrivit ett brev till stadsbyggnadskontoret. Hoppas verkligende kan rätta till det här, fortsätter Ingemar Blomqvist.

Gunnel Stoltz på samhällsbyggnadskontoret i Leksand är en av dem som arbetat med att ta fram de nya adresserna och hon är mycket medveten om problemet.

- Usch ja! Det känns jättejobbigt men vi har inte gjort något galet utan följer svensk adressstandard och den tillåter 35 tecken på en rad och förkortningar som exempelvis Ö för östra och v för vägen är inte tillåtna.

- Dessvärre är myndigheter och andra inte uppdaterade och då blir adresserna avhuggna. Jag har själv varit i kontakt med Skatteverket och Vägverket och påpekat att de måste följa normen, men inget händer, berättar hon.

Gunnel Stoltz har också pratat med Lantmäteriet för att höra om man inte kan hitta en annan lösning, men eftersom alla adresser följer svensk standard så är det inget att göra enligt dem.

Till helgen kommer Rönnäsbyarna att diskutera postfrågan på bystämman, men de är långt i från ensamma om problemet.

- I Leksand fick 7 000 hushåll i byarna nya adresser.

Mer läsning

Annons