Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piloten missbedömde markhöjd

/
  • Spillror. Det var inte mycket kvar av planet efter att det störtat.  Foto: Lovisa Svenn
  • Trädtoppar. Mellan de två träden störtade planet, förlorade en av vingspetsarna och piloten tappade sedan kontrollen över planet.  Foto: Lovisa Svenn
  • Vraket. Det enda som inte var krossat på planet var de två passagerarplatserna längst fram.  Foto: Lovisa Svenn
  • Undersöning. Stefan Kristensen, operativ utredare vid Statens haverikommission, kollade vad som orsakat kraschen vid Skinnaråsen.  Foto: Lovisa Svenn

Annons

Privatplanet störtade ändå trots att de var utrustat med diverse specialteknik för flygningar i dis och molnighet. Enligt Kristensen så var troligen anledningen att de inte hade några tillstånd för att flyga över moln.

- De trodde att de kunde köra planet under det dåliga vädret och molnen, missbedömde och tog i några grantoppar 300 meter bort från platsen där nu planet ligger, säger han.

Det är inte första gången som det privatägda planet har kolliderat. Förra vintern sladdade planet vid start från isen i Rättvik. Skadorna var då inte fullt så allvarliga, ena vingen blev tillbucklad, samt att motor och propeller då fick skador.

Statens haverikommission har nu börjat arbeta med vraket i Skinnaråsen och Stefan kunde tidigt konstatera att planets motor roterat vid nedfallet och att den inte haft några fel.

- Även fast jag kan anta att det inte varit något fel vid krasch så måste jag få det bekräftat av vittnen, i detta fall piloten, som hade den turen att klara sig lindrigast. Hade det varit ett motorfel hade vi bärgat den för ytterligare analys, säger han.

Efter att planet tagit i trätopparna ska det ha kanat en bra bit för att sedan ha fått stopp vid en stubbe och några små träd och därefter tippat över.

- Hade planet gått rakt in i en av alla tallar och granar runt omkring hade de förmodligen inte klarat sig i livet.

- När flygplanet tippade så trycktes motorn upp från själva kabinen och inte in i kabinen som i denna händelse skulle ha varit mycket farligt, säger Stefan.

Kristensen pratar med piloten till planet, samtidigt som tidningen befinner sig vid Skinnaråsen, och berättar sedan att piloten och passageraren efter omständigheterna mår ganska bra.

- Piloten som kört planet sa att han var något omtumlad men att han inte hade några allvarligare skador. De ska veta att de hade änglarna med sig, säger Stefan.

Mer läsning

Annons