Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer förtvivlade - ingen mat

/
  • Mat för dagen. I femton år har Dan Andersson och hans fru Eva drivit företaget Matlådan i Djura. Nu är det slut och kunderna sörjer.

Annons

Det knackar på dörren och in kommer Dan Andersson med dagens portion med varm mat.

- Tack! Nu ska vi se vad det var för gott jag beställde, säger Svea Skoglund, en av drygt 70 pensionärer i Leksands kommun som nyttjar Matlådans service.

Dan Andersson lämnar den sista matsedeln och hastar vidare till nästa hungriga kund. Varje vardag åker han åtta mil för att leverera maten som han och hustrun Eva lagar till i Djura.

- Att köpa färdiglagad varm mat är något jag har unnat mig. Jag kan laga min egen mat, men det är många pensionärer som inte kan gå ut och handla och då har Matlådan varit deras livlina, fortsätter 86 åriga Svea som kommer att sakna Dan och hans mat.

Anledningen till att Matlådan nu lägger ner är all byråkrati och nya EU-direktiv i antågnde.

- I december fick vi ett papper om att vi före mitten av mars skulle installera en fettavskiljare i diskmaskinen. Det skulle kosta omkring 60 000 kronor och eftersom det är en stor sak så hade vi varit tvugna att bryta upp golvet och ha stängt under tiden, berättar Eva Andersson.

- Det kostar på att satsa, vi har gjort det flera gånger tidigare och vill inte skuldsätta oss igen. Det är också bara fyra år sedan vi byggde om lokalerna för att följa reglerna, fyller Dan Andersson i.

En ombyggnad som kommunen ännu inte varit och inspekterat.

- Vi har betalat nära 3 000 kronor per år till miljökontoret och de har varit ute på tre besök på 15 år. Lite märkligt tycker vi nog att det är.

Vad som händer nu vet inte Dan och Eva.

- Vi står till arbetsmarknadens förfogande. Lokalen ska vi sälja och sedan får vi se, säger Eva. "Det måste ordna sig, vi är 56 och 58 år och det är för tidigt för pension."

- Det kommer att bli jobbiga veckor det sista. Jag hoppas verkligen att det ordnar sig för våra kunder. Många är väldigt oroliga, säger Dan.

Fotnot: I morgon - Hur ska Matlådans kunder få mat?

Mer läsning

Annons